AudioVideo codec

Uit LinuxMintNL WiKi
Versie door Jos1950 (Overleg | bijdragen) op 5 mrt 2020 om 16:10 (Nieuwe)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Werk in uitvoering, help mee om het uit te breiden'

In ontwikkeling.

Audio en Video bestand systemen gesorteerd

Codec - https://nl.wikipedia.org/wiki/Codec Een codec is soft- of hardware die toelaat data te coderen/decoderen of te comprimeren/decomprimeren. De mechanismes voor datacompressie die worden toegepast vallen vaak onder de term lossy compression (compressie met kwaliteitsverlies). Ook wordt lossless compression (compressie zonder kwaliteitsverlies) toegepast. Voorbeelden van videocodecs:

DivX
XviD
MPEG
WMV
Theora

Voorbeelden van audiocodecs:

MP3
WMA
Ogg
AAC
AAC+
PCM (ongecomprimeerd), zoals gebruikt in het WAV-formaat.
FLAC


3GP - https://nl.wikipedia.org/wiki/3GP 3GP is een bestandsformaat voor multimedia dat is ontwikkeld door de Third Generation Partnership Project oftewel 3GPP. Sommige mobiele telefoons nemen video’s op in 3GP, moderne mobiele telefoons nemen meestal op in MP4 (MPEG-4 Part 14). Ook gebruiken sommige telefoontoestellen de .mp3-extensie voor 3GP-video's.

Adobe Flash - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash Adobe Flash (voorheen bekend als Macromedia Flash en daarvoor FutureSplash) is een computerprogramma waarmee animaties, webvideo's en webapplicaties (zoals spelletjes en websites) gemaakt kunnen worden.

Advanced Audio Coding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding (AAC) is een coderingsstandaard voor lossy compressie van digitale audio. AAC is ontworpen als opvolger van MP3 en behaalt algemeen gezien een betere geluidskwaliteit ten opzichte van MP3 bij gelijke bitsnelheden.[1] Een MP3-geluidsfragment van 192 kbps zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben als een AAC-bestand van 128 kbps, waarbij het AAC-bestand kleiner in omvang zal zijn en dus een efficiëntere datacompressie (40% kleiner) en een betere geluidskwaliteit heeft dan MP3.

Advanced Systems Format - https://nl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Systems_Format Dat ASF een containerformaat is betekent dat het verschillende soorten media kan bevatten. Bij ASF zijn dit de volgende vier types. Video, Audio, Metadata, Index Extenties WMA WMV - https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_Media_Video ASF

Cue (bestand) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cue_(bestand) Een cue-bestand (ook wel cue-sheet genoemd) is een bestand waarin informatie in tekstuele vorm (ASCII) over een bijhorende cd staat (vb: nummer, artiest, cd-titel, ..).

Flash video - https://nl.wikipedia.org/wiki/Flash_video Flash video (FLV) is een propriëtair container-formaat dat H.264-video en HE-AAC-audio ondersteunt. Het wordt gebruikt door Adobe Flash Player om video's over het internet af te spelen

Kino (software) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kino_(software) Kino is een niet-lineair videobewerkingsprogramma voor Linux en andere Unix-achtige besturingssystemen, waaronder BSD. Het programma is gebaseerd op GTK+. Kino wordt meegeleverd met enkele Linuxdistributies, waaronder Debian en Ubuntu.

Matroska - https://nl.wikipedia.org/wiki/Matroska Een multimediacontainer is een bestand dat kan bestaan uit één of meerdere audio-, video- en ondertitelingtracks. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een complete film op een cd of dvd op te slaan in een enkel bestand.

Monkey's Audio - https://nl.wikipedia.org/wiki/Monkey%27s_Audio Monkey's Audio is een compressiealgoritme om zonder enig kwaliteitsverlies (lossless) geluid te comprimeren, in tegenstelling tot lossy methodes als AAC, MP3, en Vorbis.

Mp3 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mp3-speler MP3 is de verkorte naam van MPEG-1 Layer III (of MPEG Audio Layer III) en is een audio subset van de MPEG-industriestandaard die werd vastgelegd door het ISO (Industry Standards Organization). MP3 werd een officiële standaard in 1992 als subset van MPEG-1. Muziek opgeslagen in MP3-formaat (kortweg mp3's) vergt veel minder opslagruimte dan op een cd.

MPEG - https://nl.wikipedia.org/wiki/MPEG MPEG (spreek uit: em-peg) is een veel gebruikt systeem voor de compressie van beeld- en geluidsbestanden. Players Aangezien MPEG-4 een van de meest gebruikte bestandsformaten is voor video en audio, wordt dit formaat door de meeste spelers ondersteund waaronder QuickTime 6+, Windows Media Player 12+, RealPlayer 10+ en VLC media player.

WAV - https://nl.wikipedia.org/wiki/WAV WAV (of WAVE) is een Microsoft- en IBM-standaard voor het bewaren van audio op pc's. Het is een variant van het bitstreamtype RIFF en leunt daardoor dicht aan tegen de audiotypen IFF en AIFF, die op Apple Macintosh-computers worden gebruikt.

Ogg (bestandsindeling) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ogg_(bestandsindeling) Ogg is een open standaard voor een vrij formaat dat gebruikt wordt om multimedia te omvatten. De standaard wordt niet beperkt door softwarepatenten en is ontworpen voor efficiënte streaming en bewerking. Het formaat wordt onderhouden door de Xiph.Org Foundation.

VIDEO_TS - https://nl.wikipedia.org/wiki/VIDEO_TS Video_TS oftewel Video Topic Starter is de naam van de map die wordt aangemaakt bij het branden van een dvd. In deze Topic Starter worden 3 bestanden geplaatst die een apparaat nodig heeft om de dvd te lezen: de gebrande videobestanden met een VOB-extensie, de IFO-bestanden met de menu-info van de dvd en de BUP-bestanden met de nodige back-upbestanden

VLC media player - https://nl.wikipedia.org/wiki/VLC_media_player De speler ondersteunt een groot aantal audio- en videocodecs en kent ondersteuning voor dvd's, vcd's en diverse streaming-protocollen. Ook kan het diverse imageformaten, zoals iso's en nrg's direct lezen. True Audio - https://nl.wikipedia.org/wiki/True_Audio True Audio (TTA) is een manier en codec om geluid te comprimeren. Het True Audio-formaat is vrije software,

Windows Media Audio - https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_Media_Audio WMA is een compressievorm die door Microsoft is ontwikkeld en standaard met Windows Media Player Kan DRM gebruiken filtert alleen het geluid weg waarvan de frequentie meer dan 20 kHz en minder dan 20 Hz bedraagt. afspelen van dit formaat niet altijd onder alle besturingssystemen mogelijk