FAQbijdragen

Uit LinuxMintNL WiKi
Versie door Jos1950 (Overleg | bijdragen) op 7 nov 2014 om 18:13 (Categorie erbij)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Vertel me eens waarom ik mee zou moeten doen?

Niets moet en alles mag als men zich niet misdraagt. Wie wil niet graag over eigen kennis vertellen. Het geeft een prettig gevoel om kennis uit te dragen of te laten zien wat je weet en daardoor ook nog eens anderen te helpen bij het zoeken naar oplossingen.

Her en der staat op de pagina's [bewerken], mag ik dat zomaar doen?

Ja, dat mag zeker. Het is zelfs het centrale idee voor een wiki. Doordat iedereen pagina's kan bewerken, kan iedereen zijn of haar kennis toevoegen. Vaste medegebruikers controleren en verbeteren of verwijderen de aangebrachte gegevens waar dat nodig is.

Ook op deze wiki geldt het moto Voel Je Vrij & Ga Je Gang.

Hoe kan ik een pagina bewerken?

Klik op de knop "bewerken" op een paginadeel om dat deel van de pagina te bewerken of op de tab "Bewerken" boven het artikel om de hele pagina te kunnen bewerken. Voor uitgebreide hulp zie Snelcursus bewerken

Hoe start ik een nieuwe pagina?

Kijk hiervoor bij Een nieuwe artikel starten.

Zie ook Rode linken van gewenste pagina's.

Waarom zijn sommige links rood en andere blauw?

Een rode link is een dode link en wijst naar een lege pagina, terwijl de linken van pagina's met inhoud blauw zijn.

Met Voorkeuren is e.e.a. in te stellen.

Zijn er richtlijnen en tips?

Lees de Vijf belangrijkste regels bij het gebruik van de wiki. Meer algemene richtlijnen vind je bijvoorbeeld in het gebruikers portaal en speciale uitleg in de snelcursus voor uitleg over het bewerken van pagina's.

Maar uiteindelijk geldt:Voel je vrij en ga je gang!

Ik ben in een onderwerp geïnteresseerd, maar voel me niet zeker genoeg om een nieuw artikel te maken. Wat kan ik doen?

Voeg je onderwerp toe aan de pagina Gewenste artikelen, waarna andere gebruikers hun ideeën op de Overleg pagina daar of op jouw eigen overlegpagina zullen plaatsen.

Kijk ook eens bij ander artikelen hoe het is gedaan, misschien vind je er iets dat je kunt gebruiken als basis voor jouw artikel.

Begin je die pagina toch, voeg dan op de overlegpagina bij het artikel een opmerking waarom je er niet zo zeker van bent.

Hoe weet ik of ik materiaal naar de wiki mag kopiëren? Er staat zo'n strenge waarschuwing bij: "GEBRUIK VAN BESCHERMD MATERIAAL ZONDER TOESTEMMING VAN DE RECHTHEBBENDE IS VERBODEN". Geldt dat in mijn geval ook?

Het materiaal valt onder een vrije licentie (vrij van rechten) als.

(1) het publiek domein is (zodat het vrij is van wettelijk beschermend eigendomsrecht/copyright)

(2) als het net als de LMNLwiki valt onder dezelfde GNU Licentie

Over het algemeen is het netjes en nuttig bronnen te vermelden, geef deze vooral in het artikel aan als je voor de inhoud ervan zwaar steunt op bepaalde boeken, ook als je er niet letterlijk uit citeert. Zie ook LinuxMintNL WiKi:Auteursrechten.

Heb je maar enige twijfel, gebruik het materiaal dan niet! Of overleg eerst met de anderen op de wiki. Er is vast wel iemand die reageert.

Mag ik een pagina over mezelf beginnen?

Dat mag. De gebruikerspagina is de uitgesproken plaats waar je over jezelf kan schrijven. In het portaal Eigen ervaring kun je in de toekomst een pagina maken over je eigen ervaringen met alles wat met computers te maken heeft.

Is er een adres beschikbaar voor overleg buiten de LMNLwiki-pagina's om?

Nog niet, maar er worden op dit moment verschillende mogelijkheden onderzocht. Als er een beslissing is genomen zal dat op de hoofdpagina worden bekend gemaakt.

Is het mogelijk om al mijn eigen bijdragen op een rij te krijgen?

Ja, dat kan. Wanneer je boven aan een pagina op 'bijdragen' klikt verschijnt een lijst met alleen je eigen bijdragen. Als je op 'Recente wijzigingen' in de linker kantlijn klikt kun je ook het werk van andere deelnemers bekijken, als je daar nieuwsgierig naar bent.

Hoe kan ik aangeven dat ik graag een nieuw artikel in de LMNLwiki zou willen zien over een bepaald onderwerp?

Zet het onderwerp op de pagina Gewenste artikelen onder een bijpassende kop.

Hoe krijg ik afbeeldingen in mijn pagina's?

Kijk of er al bruikbare afbeeldingen bestaan op deze wiki
Een afbeelding wordt op een pagina geplaatst met: [[Bestand:afbeeldingnaam.ext]] (afbeeldinnaam is de volledige naam met .png .jpg .gif of...). De afbeelding zal automatisch aan de linkerkantlijn geplaatst worden.
Kijk voor een volledige beschrijving op Help:MediaBestanden

Externe afbeeldingen, ook die van jezelf, kunnen worden geüpload naar deze wiki waarna ze hier kunnen worden gebruikt. Dit geldt ook voor de bestanden op Commons, dat een gemeenschappelijke archief van de verschillende Wikimedia-projecten is. De afbeeldingen die daar staan zijn vrije bestanden en kunnen hier worden gebruikt. Kijk daarvoor op Linux Mint op Commons (Commons hoofdpagina).

Hoe krijg ik een onderschrift bij een afbeelding?

Door een zgn. "thumbnail" te maken: [[Bestand:afbeeldingnaam.png| '''thumb''' |Dit is het onderschrift]] of [[Bestand:afbeeldingnaam.png| '''miniatuur''' |Dit is het onderschrift]].

Bijkomend voordeel van thumbnails is dat de gebruikers zelf kunnen aangeven in welke grootte ze deze plaatjes op hun scherm krijgen (via de link "Voorkeuren" en daarna het tabblad "Bestanden"). Het verdient daarom de voorkeur om bij een thumbnail geen grootte in pixels op te geven.

Hoe kan ik een afbeelding uploaden?

Kijk eerst of het rechtenvrij is om dat materiaal te gebruiken, want het wordt meteen publiek domein op LMNLwiki, zie Auteursrechten

Afbeelding kunnen met Bestanden uploaden worden geüpload naar de LMNLwiki.

Het verdient aanbeveling voor het bestand een zinvolle naam te gebruiken, "IMG_0123.JPG" zegt niemand wat, "Mint scherm 17.jpg" wel.

Waar kan ik uitzoeken welke achtergrondkleuren ik met welke kleur-code bewerkstellig?

Zie hier alsook kleurcodering voor een kleurenkaart.

Hoe werk ik met geluid?

Geluidsfragmenten zijn te gebruiken met midi, wave, ogg enz. Wees wel heel voorzichtig met uploaden i.v.m. copyrights...