LMDE

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Debian en LMDE
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online, onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

De geschiedenis van Debian en LMDE.

Debian

De eerste editie van Debian GNU/Linux werd in 1993 aangekondigd. De geestelijk vader was Ian Murdock, die een volledig vrij en niet-commercieel project ontwikkelde dat simpel wordt aangeduid met Debian. De eerste release van Debian was in 1996 met de codenaam Buzz.

In die tijd was er veel scepsis en velen verwachtte dat het was voorbestemd om te desintegreren en in te storten, maar de werkelijkheid is anders. Debian overleefde niet alleen, maar bloeide in minder dan een decennium tot de grootste Linux distributie en mogelijk het grootste samenwerkings-project ooit.

Het succes van het Debian GNU/Linux project kan worden toegeschreven aan de meer dan 1.000 vrijwilligers, meer dan 50.000 software pakketten voor vele soorten computer systemen en heeft meer dan 120 op Debian gebaseerde distributies. Deze cijfers worden door geen enkel op Linux gebaseerd operating systeem (OS) gehaald.

Het is een rolling-release-Linuxdistributie (rollende uitgave). wat betekent dat het maar een keer hoeft te worden geïnstalleerd en via updates wordt bijgewerkt. De ontwikkeling van Debian vindt plaats in drie stabiliteits-fasen: "unstable" (onstabiel, ook bekend als "sid"), "testing" (laatste controle) en "stable" (stabiel). Deze opzet heeft ertoe geleid dat Debian een sterke reputatie heeft opgebouwd als best geteste en foutvrije distributie.

Deze lange ontwikkelingstijd heeft echter ook zijn nadelen, het is niet erg bij de tijd en veroudert snel, in het bijzonder doordat een stabiele versie een tot drie jaar op zich laat wachten.

Door de hoge democratische structuur zijn er enkele controversiële discussies geweest.[1] Mede hierdoor stagneerde het project en zijn er enkele radicale beslissingen genomen om het project weer vlot te trekken.

LMDE

Linux Mint Debian Edition LMDE is een semi rolling-release-Linuxdistributie (bijna rollende uitgave) Een normale static-release-LinuxMint distributie heeft een beperkte houdbaarheid en moet bij een vernieuwing opnieuw worden geïnstalleerd, de LMDE wordt bijgewerkt zoals de normale Debian distributie.

In tegenstelling tot de normale Linux Mint versies die op Ubuntu zijn gebaseerd gebruikt LMDE hoofdzakelijk de Debian filosofie en programma's.

Gebruik

Voordelen

Een eenmalige installatie.
In de test versie zitten de nieuwste programma's.
De stabiele versie is een programmaversies met grote betrouwbaarheid en daardoor door bedrijven veel gebruikt.

Nadelen

De sid versie is een systeem voor ervaren gebruikers en ontwikkelaars, waarin wordt gecontroleerd of alles veilig kan worden gebruikt.
De "testing" uitgave is een veilig en compleet systeem dat op fouten (bugs) in de programmatuur wordt gecontroleerd. Bij gebruik moet rekening worden gehouden met eventuele fouten die de goede werking kunnen belemmeren en daardoor minder geschikt is voor beginners en productiemachines.
De stabiele versie is door de sterke controle enigszins verouderd.

Notities

Als LMDE in Virtual Box is aangemaakt start deze op met de opstartvolgorde van de bios. Hierdoor zal de live versie starten als DVD voor DRIVE staat ingesteld.
Dit kan worden voorkomen door bij de opstart van de LMDE gast op de F12 toets te drukken en te kiezen voor DRIVE, of de volgorde in de bios aan te passen.

Over LMDE 3 LMNL-forum aug 2019

Over LMDE 4 LMNL blog feb 2020

Zie ook

Nieuwste LMDE
De geschiedenis van Linux Mint
Debian Uitgebreide beschrijving op Wikipedia.
LMDE versies op Wikipedia.

Referenties & bronnen

  1. Linux Magazine 14 november 2014 Een oorzaak is de Debian Constitution