LinuxGeschiedenis: verschil tussen versies

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
(Tekst)
(link)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 19: Regel 19:
  
 
== Open Source ==
 
== Open Source ==
Doordat iedereen er aan kon werken zorgden maintainers (controleurs) er voor dat de nieuwe aangebrachte code aan de eisen voldeed.
+
[[Richard_M._Stallman]] is het besturingssysteem GNU en de Free Software Foundation begonnen.
+
GNU software is van niemand en mag door iedereen gebruikt en bewerkt worden.
Hierdoor zou later het GNU ontstaan dat vaak gebruikt wordt in combinatie met de Linuxkernel en daarom ook wel GNU/Linux wordt genoemd. [[Richard_M._Stallman]] is met de Free Software Foundation en het besturingssysteem GNU begonnen.  
 
  
GNU is een vrij besturingssysteem en geeft aan dat de software van niemand is en door iedereen gebruikt en bewerkt mag worden.
+
Doordat iedereen er aan kan werken zorgen maintainers (controleurs) er voor dat de nieuwe aangebrachte code aan de eisen voldoet voor het wordt vrijgegeven als Vrije software.
 +
 
 +
De ontwikkeling van de Hurt-kernel voor GNU ging moeizaam en GNU kon de Linux-kernel goed gebruiken waardoor GNU/Linux is ontstaan.
 +
 
 +
GNU/Linux wordt gebruikt als systeembesturing van Linux Mint.
  
 
== Protest tegen Open Source ==
 
== Protest tegen Open Source ==
Regel 44: Regel 47:
  
 
== LMDE ==
 
== LMDE ==
[[MintGeschiedenis|Klik hier]] voor de geschiedenis van Linux Mint Debian Editie.
+
[[LMDE|Klik hier]] voor de geschiedenis van Linux Mint Debian Editie.
 +
 
 +
== Zie ook ==
 +
*Wikipedia [https://nl.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint Linux Mint versie geschiedenis]
  
 
[[Categorie:Algemeen]]
 
[[Categorie:Algemeen]]

Huidige versie van 6 okt 2017 om 00:27

In de Linux geschiedenis was er eens een man die een open en vrij te gebruiken computer besturingssysteem wilde ontwikkelen.

Het begin

Het begon met een computer besturingssysteem dat door het Amerikaanse leger werd gebruikt. Hieruit ontstond UNIX dat door Amerikaanse universiteiten was ontwikkeld.

De ontwikkelaar

Linus Torvalds studeerde op de universiteit. Op bedrijven stonden Mainframes met Unix-programmatuur. Thuis wilde hij daarmee ook werken. waarvoor hij een eigen systeem ontwikkelde op basis van Minix.

Basis

Minix is een computer besturingssysteem dat door Andrew_S._Tanenbaum, een professor aan de universiteit van Amsterdam, was ontwikkelt als leerproject.

Het eerste deel

In 1991 maakte Torvalds bekend dat hij Free-Minix based kernel had ontwikkeld en dat het een "open computer besturing systeem moest zijn dat voor iedereen vrij verkrijgbaar en te gebruiken is".

Dit systeem, de kernel, bestond uit losse onderdelen, in tegenstelling tot Minix dat een geheel vormde. Hierdoor konden aanpassingen makkelijker worden ingevoerd.

De Linus wet

De Wet van Linus (Engels: Linus's Law) luidt oorspronkelijk "Given enough eyeballs, all bugs are shallow" die voor het eerst is geformuleerd door Eric S. Raymond in zijn essay The Cathedral and the Bazaar. Ruw vertaald wil het zeggen "Als velen meekijken wordt iedere (programmeer)fout snel opgemerkt en verbeterd".

Open Source

Richard_M._Stallman is het besturingssysteem GNU en de Free Software Foundation begonnen. GNU software is van niemand en mag door iedereen gebruikt en bewerkt worden.

Doordat iedereen er aan kan werken zorgen maintainers (controleurs) er voor dat de nieuwe aangebrachte code aan de eisen voldoet voor het wordt vrijgegeven als Vrije software.

De ontwikkeling van de Hurt-kernel voor GNU ging moeizaam en GNU kon de Linux-kernel goed gebruiken waardoor GNU/Linux is ontstaan.

GNU/Linux wordt gebruikt als systeembesturing van Linux Mint.

Protest tegen Open Source

De grote gevestigde bedrijven zagen de open source-beweging als een bedreiging en noemde de gebruikers hackers. In 2001 werd hierdoor de Amerikaanse documentaire Revolution OS (Youtube) over de geschiedenis van GNU, Linux en de open source-beweging opgenomen. Verscheidene bekende 'hackers' uit die tijd werden voor de documentaire geïnterviewd waaronder: Richard Stallman, Michael Tiemann, Linus Torvalds, Larry Augustin, Eric S. Raymond, Bruce Perens, Frank Hecker en Brian Behlendorf.

Sabdfl

Een 'bdfl' Benevolent Dictator For Life is een term die in vrije software- en opensourcegemeenschappen gebruikt wordt om leiders met een sterke positie in een bepaald project aan te duiden. Ze worden bijzonder gerespecteerd om hun bijdragen aan het betreffende project en vrijwel altijd gevolgd in hun beslissingen.

Mark Shuttleworth, de financier van de Ubuntu distributie, bedacht hierop de variant en noemt zichzelf 'sabdfl' Self-Appointed Benevolent Dictator For Life.

Internet Hall of Fame

In 2012 is de Internet Hall of Fame opgericht met als doel de personen te eren die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van internet.

Linus Torvalds behoorde in 2012 tot een van de eerste onderscheiden personen.

Mint

Klik hier voor de geschiedenis van Linux Mint.

LMDE

Klik hier voor de geschiedenis van Linux Mint Debian Editie.

Zie ook