Linux Mint 19.x problemen en oplossingen

Uit LinuxMintNL WiKi
Versie door Jos1950 (Overleg | bijdragen) op 6 mrt 2020 om 14:14 (categorie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Vertaling van Bekende problemen LM 19.x

Touchpad stuurprogramma's

Het standaard touchpad stuurprogramma in deze editie is "libinput" (geleverd door het pakket xserver-xorg-input-libinput). Als u hier problemen mee ondervindt, kunt u overschakelen naar een ander stuurprogramma genaamd "synaptics" (geleverd door het pakket xserver-xorg-input-synaptics). Voer de volgende opdracht uit om te weten welk stuurprogramma door uw invoerapparaten wordt gebruikt:

  grep -i "Using input driver" /var/log/Xorg.0.log

Wanneer beide stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, heeft "synaptics" prioriteit. Om over te schakelen naar het "synaptics" -stuurprogramma, installeer het met de opdracht:

  apt install xserver-xorg-input-synaptics

Log dan uit en log opnieuw in. Om terug te gaan naar het gebruik van "libinput", verwijdert u eenvoudig het stuurprogramma "synaptics":

  apt remove xserver-xorg-input-synaptics

Log dan uit en log opnieuw in. Opmerking: u kunt ook proberen het stuurprogramma "evdev" te installeren (geleverd door xserver-xorg-input-evdev).

Virtualbox

 • Zwart scherm

Als het scherm zwart is bij het starten van Linux Mint in Virtualbox, wijzigt u de VirtualBox grafische controller in "VMSVGA". Doe dit door de instellingen voor uw VM te openen en selecteer Beeldscherm -> Grafische controller.

 • Onleesbaar scherm

Als het scherm onleesbaar is bij het starten van Linux Mint in Virtualbox, schakel dan over naar console met HOST + F1 (bijv. De RECHTER Ctrl-toets, geen ALT) en terug naar tty7 met HOST + F7. Een andere oplossing is het uitschakelen van "nested paging" (in Systeem -> Versnellingsinstellingen) en het vergroten van het videogeheugen tot 128 MB (in de Weergave-instellingen). Opmerking: dit probleem is alleen van invloed op de live sessie. U hebt deze tijdelijke oplossingen niet nodig na de installatie.

 • Gast toevoegingen

Om ondersteuning toe te voegen voor gedeelde mappen, slepen en neerzetten, juiste versnelling en weergaveresolutie in Virtualbox, klikt u op het menu "Apparaten" van Virtualbox en kiest u "Gasttoevoegingen CD-afbeelding invoegen". Kies "downloaden" wanneer gevraagd en volg de instructies. Lees voor meer informatie De VirtualBox-gasttoevoegingen installeren. Installing the VirtualBox Guest Additions

Codering van home map

Benchmarks hebben aangetoond dat codering van de home map in de meeste gevallen langzamer is dan volledige schijfcodering. De overstap naar systemd veroorzaakte een regressie in ecrypts die verantwoordelijk is voor het koppelen / ontkoppelen van gecodeerde thuismappen wanneer u inlogt en uitlogt. Vanwege dit probleem moet u er rekening mee houden dat in Mint 19 en nieuwere releases uw gecodeerde home map niet meer is ontkoppeld bij het uitloggen: encrypted home-directory is not unmounted on logout.

Gastsessies

U kunt gastsessies nog steeds inschakelen in het hulpprogramma "Aanmeldvenster", maar deze optie is nu standaard uitgeschakeld.

Scanner niet gedetecteerd

Een regressie in libsane beïnvloedt veel scanners (Epson, Brother, Xerox, Samsung..etc). De bug is gemeld op Many 3rd party scanner drivers are broken by a sane change Het bugrapport bevat verschillende oplossingen voor de verschillende tak van scanners.

Verticale band in gescande documenten

Ubuntu 18.04 introduceerde nog een libsane regressie: Het bugrapport is beschikbaar op scanners produce a black band in scanned images

Samba

Samba is niet erg stabiel in Ubuntu 18.04. Twee problemen in het bijzonder, Regression in smbclient, username required for anonymous login en gvfs-smb-browse can't browse samba/smb tree maken het zeer moeilijk om door Windows-netwerken te bladeren en verbinding te maken met Windows-shares. U kunt dit probleem omzeilen door /etc/samba/smb.conf te bewerken en de volgende regels toe te voegen onder "workgroup = WORKGROUP", in de sectie "[global]":

  name resolve order = bcast host lmhosts wins
  client max protocol = NT1

Sla het bestand op en herstart de pc. U zou dan de werkgroep en de hosts in de netwerkomgeving moeten kunnen zien. Gebruik "Verbinden met server ..." in het menu "Bestand" om verbinding te maken met een share. Als u anoniem probeert te verbinden en het werkt niet, typt u "anonymous" in het veld gebruikersnaam en typt u een dummy-wachtwoord. Als u Samba veel gebruikt, raden we u aan in plaats daarvan Linux Mint 18.3 te gebruiken totdat deze problemen zijn opgelost.

Wine 4.0

Om de stabiele versie van WINE vanuit WineHQ te installeren, opent u een terminal en typt u: apt install --install-recommends wine-installer Dit zal onder andere wine-desktop-files installeren, die menu-items toevoegt voor regedit, uw C: \ schijf en andere items die ontbreken in de upstream WINE. U kunt ook de instructies van WineHQ volgen, de stabiele, staging- of devel-versie van WINE installeren en ervoor zorgen dat wine-desktop-files zijn geïnstalleerd.

Wine upgraden naar versie 4

Als u wine-stable 3.0 of wine-development 3.0 hebt geïnstalleerd voordat wine 4.0 aan de repositories werd toegevoegd, past u de updates toe om naar versie 4.0 te verhogen en voert u de volgende opdracht uit om de ontbrekende pakketten te installeren:

  apt install --install-recommends wine-installer

Voer de volgende opdracht uit om alle wijn 3.0-pakketten op te tonen:

  dpkg -l | grep wine | grep "3\."

Deze pakketten kunnen worden verwijderd. PlayOnLinux kan ook opnieuw worden geïnstalleerd als deze tijdens de update is verwijderd.

Geluid en microfoon problemen

Installeer "pavucon" als u problemen ondervindt met uw microfoon of uw geluidsuitvoer Hiermee wordt "PulseAudio Volume Control" aan uw menu toegevoegd. Deze applicatie heeft meer configuratie-opties dan de standaard volumeregeling.

DVD afspelen met VLC

Als VLC uw dvd-speler niet vindt, klikt u op Media-> Disc openen en geeft u '/dev/sr0' op als dvd.

Problemen met KDE-apps

Als u problemen ondervindt met KDE-apps (Okular, Gwenview, KStars..etc), voert u de volgende opdracht uit:

  apt install kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins

Forceer vastlopen UEFI-dialoogvenster

De volgende fout treft Linux Mint: Window stuck on 'Force UEFI installation. Het probleem treedt op in de EFI-modus, wanneer de HDD (of SSD) nieuw is (zonder partitietabel) en het installatieprogramma is verbonden met internet. U kunt dit probleem omzeilen door uw internetverbinding uit te schakelen voordat u het installatieprogramma start, of laat het installatieprogramma uw schijf eerst automatisch partitioneren (tijdens een eerste installatie) en vervolgens een tweede keer installeren met handmatige partitionering. Ga voor meer informatie over deze bug naar UEFI: blank drive incorrectly detected as existing BIOS-mode install.

Time-out afsluiten

Voor uw gemak is de afsluittime-out teruggebracht tot 10 seconden in Linux Mint 19.3. Als u afhankelijk bent van langdurige bewerkingen voordat u afsluit, leest u /etc/systemd/system.conf.d/50_linuxmint.conf en overschrijft u de time-outwaarde in /etc/systemd/system.conf.d/60_custom.conf.

Grub2-thema in HiDPI

Als het grub2-thema te klein lijkt in uw HiDPI-monitor, installeert u het pakket "grub2-theme-mint-2k".

 • Andere problemen

Linux Mint 19.3 is gebaseerd op Ubuntu 18.04. Lees de Ubuntu-release-opmerkingen

Tips

Gebruikersnaam en wachtwoord in de live sessie

In de live sessie is de gebruikersnaam "mint" en het wachtwoord is leeg (d.w.z. druk op Enter als u om een ​​wachtwoord wordt gevraagd).

Vensters te groot voor scherm

Als uw schermresolutie te laag is, passen sommige vensters mogelijk niet in het scherm. Terwijl u op de ALT-toets drukt kunt u elk deel van een venster met de muis pakken en over het scherm verplaatsen.

Multimedia-codecs offline installeren

De multimediacodecs downloaden naar een installeerbaar archief:

  Start op vanaf de Linux Mint ISO op een computer die is verbonden met internet
  Open een terminal en typ "apt download mint-meta-codecs" (zonder de aanhalingstekens)
  Dit creëert een "mint-meta-codecs.tgz" -archief

Op computers die geen internettoegang hebben, kunt u dit archief decomprimeren en ./install.sh uitvoeren (of als alternatief "sudo dpkg -i * .deb") om de multimediacodecs te installeren.

Opstarten met niet-PAE CPU's

Om Linux Mint op te starten op CPU's die PAE officieel niet ondersteunen (bijvoorbeeld Pentium M-processors), gebruikt u de optie "Start Linux Mint met gedwongen PAE" in het opstartmenu.

Oplossen vastlopen tijdens het opstarten

Sommige grafische kaarten werken niet goed met het open-source stuurprogramma dat aanwezig is in Linux Mint.

Als Linux Mint tijdens het opstarten vastloopt, gebruik dan de "nomodeset" -opstartoptie zoals geïllustreerd in de video [1]

Als u opstart in de EFI-modus, is de procedure vergelijkbaar, maar het menu ziet er iets anders uit [2]

Dankzij "nomodeset" zou Linux Mint moeten kunnen opstarten en op de computer kunnen installeren.
Na de installatie start u de computer opnieuw op en houdt u SHIFT ingedrukt om het opstartmenu te forceren. Voeg de "nomodeset" -optie toe zoals in de video [3]

Als uw grafische kaart afkomstig is van NVIDIA, voert u in Linux Mint de volgende stappen uit om de NVIDIA-stuurprogramma's te installeren:

  Voer de Driver Manager uit
  Kies de NVIDIA-stuurprogramma's en wacht tot deze zijn geïnstalleerd
  Herstart de computer

Met deze stuurprogramma's moet het systeem nu stabiel zijn en hoeft u niet langer "nomodeset" te gebruiken.

Opmerking: Als u een Optimus-kaart gebruikt, hoeft u niets meer te doen. Bij het opnieuw opstarten moet een systeemvakpictogram verschijnen dat aangeeft welke GPU momenteel actief is. Klik erop om te schakelen tussen GPU's. Opmerking: als u nog steeds niet kunt opstarten, probeert u een van de volgende oplossingen:

  Probeer met "nouveau.noaccel=1" in plaats van "nomodeset".
  Probeer met "noapic noacpi nosplash irqpoll" in plaats van "stille splash".
  Gebruik de "Compatibiliteitsmodus" om Linux Mint op te starten en te installeren.
  Gebruik na de installatie "Geavanceerde opties" -> "Herstelmodus" (Recovery mode) in het opstartmenu en kies "Hervatten".

De juiste versie van Linux Mint kiezen

Elke nieuwe versie wordt geleverd met een nieuwe kernel en een nieuwere set stuurprogramma's. Meestal betekent dit dat nieuwere versies compatibel zijn met een grotere verscheidenheid aan hardwarecomponenten, maar soms kan het ook regressies introduceren. Als u hardwareproblemen ondervindt met de nieuwste versie van Linux Mint en u kunt deze niet oplossen, kunt u altijd een eerdere versie proberen. Als die beter voor je werkt, kun je je eraan houden of je kunt Linux Mint installeren en vervolgens upgraden naar de nieuwere release.