MintGeschiedenis

Uit LinuxMintNL WiKi
Versie door Jos1950 (Overleg | bijdragen) op 4 mrt 2020 om 13:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een stukje geschiedeins van Linux Mint
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online, onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

Linux Mint, afgeleid van Debian en gebaseerd op de GNU/Linux kernel en Ubuntu, is in 2006 door Clement Lefebvre ontwikkeld. Hij is een Frans IT specialist die in Ierland leeft. Hij begon met een Linux website voor hulp en tips. Er kwamen veel vragen waardoor hij begon met wat ook wel "improved Ubuntu" (verbeterde Ubuntu) of "Ubuntu done right" (Ubuntu correct uitgevoerd) werd genoemd.

Linux Mint is nu niet meer een verbeterde Ubuntu, maar een van de sterkste Linux distributies.
Nadat Ubuntu de grafische omgeving (desktop) van 'Unity' is gaan gebruiken is Mint Linux verder gegaan met de Gnome 3-desktopomgeving en heeft daar 'Mint Gnome Shell Extensions' aan toegevoegd. Er zijn in de loop der jaren een groot aantal grafische "Mint" tools ontwikkeld. Enkel hiervan zijn 'MintDesktop' - een gereedschap voor de scherm opmaak, menu structuur - om makkelijk door programma's te navigeren, software installer en Mint update - eenvoudig te gebruiken installatie en update programma's. Er werd een eigen artistieke omgeving ontwikkeld terwijl de reputatie van gebruiksgemak verder werd versterkt.

Linux Mint is gratis te downloaden en te gebruiken, terwijl de kosten worden gedekt door donaties, reclame en professionele ondersteuning.

Er is geen vast schema voor nieuwe distributies maar komen meestal enkele weken na een nieuwe Ubuntu distributie.

Er zijn twee Linux Mint hoofd distributies, de Cinnamon en de MATE versie.

De distributies met een alternatieve desktop zijn KDE en Xfce. Deze komen enkele weken na de hoofd distro's en missen soms enkele "minty" gereedschappen en uitbreidingen die wel in de hoofd versies zitten.

Een andere variant van Mint is LMDE de "rolling release" (rollende uitgave) die is gebaseerd op Debian's test versies

In Linux Mint is het, tegen het beginsel van GNU/Linux, mogelijk om niet vrije software te gebruiken. Mint publiceert geen beveiligingswaarschuwingen maar repareert ze wel snel, let dus op de updates.

Tegenwoordig zijn de Mint distributies 'Long Term Editions' LTS (Lange Termijn Edities). Deze worden enkele jaren ondersteund terwijl de tussen versies meestal negen maanden ondersteuning hebben.

Zie ook