Ssd: verschil tussen versies

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
(n)
 
(Afbeelding)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Bgn}}
 
{{Bgn}}
 +
[[Bestand:SSD-HDD images.jpeg|thumb|SSD versus HDD]]
 
Een '''SSD''' (solid state drive) is een digitaal apparaat om grote hoeveelheden computerdata te gebruiken en te bewaren.
 
Een '''SSD''' (solid state drive) is een digitaal apparaat om grote hoeveelheden computerdata te gebruiken en te bewaren.
  

Versie van 31 okt 2014 om 20:11

Dit artikel is een Begin. Je kan LinuxMintNL WiKi helpen door deze pagina te bewerken.
SSD versus HDD

Een SSD (solid state drive) is een digitaal apparaat om grote hoeveelheden computerdata te gebruiken en te bewaren.

Het bestaat vaak uit meerdere niet-vluchtige (zoals flash) of vluchtige geheugenmodules (bijvoorbeeld SDRAM), waarop onafhankelijk van elkaar data kan geschreven.

SSD's staan bekend om hun korte zoek- en toegangstijd van amper 0,1 milliseconde.

De op een ssd opgeslagen data is minder lang houdbaar dan op een cd, dvd en hdd, dus minder geschikt voor bach-up doeleinden.

Kenmerken

De ssd heeft geen bewegende onderdelen zoals de hdd, waardoor geen mechanische fouten meer optreden en er geen wachttijd voor het positioneren van de koppen vaneen hdd is.

Defragmenteren is niet meer nodig; bestanden die uit duizenden fragmenten bestaan worden nagenoeg net zo snel gelezen als een aaneengesloten bestand.

Een SSD kan worden aangesloten via een SATA-aansluiting.

De SSD's die via PCI en PCI Express worden aangesloten kunnen nog hogere snelheden halen, maar zijn vaak duurder en daarom ook voornamelijk gebruikt door bedrijven.

Gebruik

Vanwege de hoge snelheden worden SSD's vaak als opstartschijf gebruikt, waardoor het opstarten van systemen of het gebruik van programma's met veel databewerkingen sneller verloopt.