OpenOffice: verschil tussen versies

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
(Aangevuld en aangepast)
(Naam: cat)
Regel 52: Regel 52:
  
 
[[Categorie:OpenOffice]]
 
[[Categorie:OpenOffice]]
 +
[[Categorie:Gereedschap]]

Versie van 20 feb 2017 om 18:43

OpenOffice is een pakket administratieve programma's van OpenOffice.org en niet verbonden met het merk Open Office Automatisering.

Binnen de Benelux is het merk een geregistreerd handelsmerk van Open Office Automatisering.

Organisaties die uitsluitend buiten de Benelux het merk “Open Office” willen gebruiken, hoeven geen rekening te houden met de registratie binnen de Benelux.

Wat is OpenOffice.org

OpenOffice.org is het open-source project dat een voor iedereen gratis kantoorpakket OpenOffice ontwikkelde.
Voor alle duidelijkheid: Open Office Automatisering heeft geen formele banden met OpenOffice.org.

Het OpenOffice kantoorpakket is de voorganger van het Libre Office kantoorpakket dat is onstaan door onvrede over de ontwikkeling van OO.org.
OpenOffice kan vice versa bestanden van diverse andere administratie pakketten verwerken, maar richtte zich meer op de professionele markt, waardoor men soms een licentie nodig had.

Het pakket bestaat uit:

  • Starter met alle programma's in het pakket, waaronder:
  • Writer een tekstverwerker die u voor van alles kunt gebruiken, van het schrijven van een snel briefje tot het produceren van een compleet boek.
  • Calc een krachtig werkblad met alle functionaliteit die u nodig heeft voor berekeningen, analyses, en het presenteren van uw gegevens in cijfermatige rapportages of boeiende grafieken.
  • Impress de snelste, meest indrukwekkende manier om doeltreffende multimedia-presentaties te maken.
  • Draw laat u alles maken, van eenvoudige diagrammen tot dynamische 3D-illustraties.
  • Base laat u naadloos omgaan met databases. Maak en wijzig tabellen, formulieren, query's, en rapporten, allemaal vanuit Apache OpenOffice.
  • Math laat u wiskundige vergelijkingen invoeren met een grafische gebruikersinterface of door uw formules direct in te typen in de formule-editor.

Geschiedenis

Star Division en Sun

OpenOffice ontstond uit StarOffice van het Duitse bedrijf Star Division. In 1998 kwam er een gratis softwarepakket voor privégebruikers met de naam "StarOffice 5.0 Personal Edition" en een versie voor bedrijven. Nadat Sun Microsystems Star Division overnam, werd StarOffice 5.2 nog gratis ter beschikking gesteld, maar StarOffice 6 van 2002 was niet meer gratis. Er kwam een gratis versie met de naam OpenOffice, met broncode, die onder de GPL-licentie ter beschikking werden gesteld.

Oracle

Oracle OpenOffice

Oracle nam Sun Microsystems over, de gratis versie bleef maar kreeg de naam OpenOffice.org. De betaalde versie kreeg de naam Oracle Open Office.

LibreOffice

In september 2010 richtten vrijwilligers van OpenOffice.org The Document Foundation op om OpenOffice.org verder te ontwikkelen onder de naam LibreOffice. LibreOffice is eveneens beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Het project wordt gesteund door enkele ondernemingen zoals Red Hat, Novell, Google Inc. en Canonical.

Apache Software Foundation

Apache Open Office 3.4.0

In april 2011 besliste Oracle om van het softwarepakket OpenOfice.org een open en gratis gemeenschaps-project te maken, waarschijnlijk vanwege het succes van LibreOffice. Heel wat werknemers en bedrijven waren inmiddels overgestapt op LibreOffice. In juni 2011 droeg Oracle het gehele Openoffice.org project, inclusief de broncode, over aan de Apache Software Foundation, dat het project sinds december 2011 Apache OpenOffice noemt (zonder.org). Met de overdracht aan de Apache Software Foundation werd OpenOffice.org niet meer gepubliceerd onder de LGPL licentie, maar als Apache OpenOffice onder de Apache-licentie (versie 2.0).

In juli 2011 verklaarde IBM de code van Lotus Symphony en de ODF Toolkit aan Apache OpenOffice te overhandigen. In deze code zat ook de implementatie van IAccessible2, waarmee beter onder Windows gewerkt kon worden.

Naam

AOO

In 1999 werd de naam Open Office al gebruikt bij een aantal internationale bedrijven, die op basis van Linux opensourcesoftware leverde, waardoor een handelsmerk conflict ontstond. Met de overdracht door Oracle aan Apache is de naam ook veranderd in Apache OpenOffice (AOO).

AOO wordt - naast LibreOffice - algemeen gezien als belangrijkste alternatief voor Microsoft Office. AOO en LibreOffice hanteren het standaarddocumentformaat OpenDocument, waardoor met name verschillende overheidsorganisaties (die steeds meer verplicht worden om een open bestandsformaat te gebruiken) ertoe neigen om over te stappen.