LMNLWgeschiedenis

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Linux Mint NL Wiki Geschiedenis500px-LinuxMint Nice Logo.svg.png
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online en onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

De geschiedenis van deze Nederlandstalige Linux Mint Wiki begint op 16 juni 2014.

Linprofs shadow.fw.png

Door de melding van de voormalige beheerders om in 2013 de Linux Mint blog te stoppen en om in 2014 het Linux Mint forum te beëindigen nam de firma Linprofs het initiatief om de Nederlandstalige Local Community Van Linux Mint (NL LoCo LiMi) op te richten.

Linux.logo.1yp.gif

Een nieuw initiatief

Door dit initiatief is er nieuw leven geblazen in de Nederlandstalige informatie voorziening over Linux en Linux Mint in het bijzonder en heeft een nieuw fris uiterlijk gekregen met een nieuwe website.

De website geeft informatie over de verschillende onderdelen van deze LoCo, waaronder nieuws, het forum en deze wiki en is ook te vinden op Facebook Twitter en Linkedin

Poweredby mediawiki 88x31.png

De website en de onderdelen daarvan zijn gemaakt met de programmatuur van MediaWiki dat een vrij wiki-softwarepakket is en oorspronkelijk geschreven voor Wikipedia. Het wordt nu gebruikt door verschillende andere projecten van de non-profitorganisatie Wikimedia Foundation en door veel andere wiki's, onder andere deze website van NL LoCoLiMi.

Linux Mint wiki

Deze wiki van de NL LoCo LiMi is een nieuw onderdeel en een nieuwe vorm om informatie en kennis over Linux Mint te verspreiden. Mede door de nieuwe vorm, waarbij iedereen informatie kan plaatsen door een artikel te schrijven, is het mogelijk om samen met het forum en de sociale media mogelijkheden een echte community te creëren.

Doordat de wiki nieuw is moet er veel werk worden verzet voor het een Mintcyclopedie of een Mintipedia is. De inhoud groeit en daardoor ook de behoefte aan controle op inhoud en schrijfwijze.

Door de groei zijn er ook regelmatig veranderingen in de opzet en uiterlijk om het geheel overzichtelijk te houden voor degenen die informatie zoeken. Hierbij zijn afbeeldingen een welkome afwisseling, maar ook een belangrijk visuele aanvulling op de informatie. De media bibliotheek is daardoor ook al flink aan het groeien.

Linux Mint en Windows XP

Door het verdwijnen van de oude Linux Mint website was er een vacuüm ontstaan in de Nederlandstalige informatie voorziening over Linux- en de Mint-versies. Ook door het wegvallen van Windows XP groeide het aantal vragen over een alternatief Operating Systeem (OS) en vooral over Linux Mint.

Hoewel Linux een totaal ander systeem is dan Windows, vertoond Linux Mint veel overeenkomsten in het gevoel met de werking van Windows. Hierdoor is de overstap van elke Windowsversie naar Linux dan ook erg makkelijk. Het is zelfs mogelijk om met Linux Mint een bijna identiek Windows uiterlijk te creëren.

Natuurlijk is het door de andere motor (kernel) van Linux even wennen om de nieuwe en vaak uitgebreidere mogelijkheden te leren kennen. Dit gaat echter vaak spelenderwijs, mede door de kernel (de systeemmotor van Linux) en de gebruikers omgeving via het menu, met de mogelijkheid om op een veilige manier duizenden programma's te installeren en te verwijderen. Door deze veilige indeling van Linux is een virusscanner niet nodig. Onbetrouwbare websites bezoeken is uiteraard nog steeds afgeraden.

Wijzigingen 2014

jun - jul

De hoofdpagina krijgt zijn eerste vorm en de eerste artikelen worden geplaatst.

aug - sep

Meer artikelen, de media bibliotheek ontvangt de eerste afbeeldingen en de hoofdpagina krijgt kleur.

okt - nov

De media bibliotheek krijgt aparte categorieën voor de verschillende groepen media. De hoofdpagina krijgt een nieuwe indeling.

dec 2014

Diverse proefversies, aanpassingen en uitbreidingen.

Wijzigingen 2015

jan

Nieuwe frisse kleuren en indeling van de hoofdpagina, uitbreidingen en aanpassingen van artikelen Systeeminstellingen en Bureaublad.