Help:Artikelschrijven

Uit LinuxMintNL WiKi
Versie door Jos1950 (Overleg | bijdragen) op 17 dec 2014 om 21:50 (Jos1950 heeft pagina Help:Snelcursus/Artikelschrijven hernoemd naar Help:Artikelschrijven: Sorteer volgorde)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een korte uitleg over artikel schrijven'.
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online, onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

1leftarrow.png Terug naa de Snelcursus

Bij het artikel schrijven wordt een vast patroon aangehouden om de leesbaarheid te verhogen.

Titel

Houdt het eenvoudig. De titel van het artikel is enkelvoud en als het kan geen afkorting. De beschrijving van de titel komt in de tekst het artikel.

Inleiding

De inleiding bestaat uit een korte omschrijving van de titel. De titelnaam staat met vette letters aan het begin van de inleiding. Zie hier boven.

Hoofdtekst

Houdt de hoofdtekst objectief en encyclopedisch. Alleen een definitie is geen goed artikel. Voor een eigen menig zijn er andere pagina's. Meningen van andere mogen, als vermeld wordt wie dat gezichtspunt heeft en waar dat kan worden gecontroleerd.

Afbeeldingen

Een afbeelding komt rechts bij de paragraaf waar het bij hoort. Gebruik hiervoor de knop in de werkbalk of [[Bestand:Bestandsnaam.ext| thumb| 200px| Tekst]], Hierbij is Bestandsnaam.ext de volledige bestandsnaam en bij Tekst kan een korte beschrijving worden gegeven.

Categorie

Ieder artikel hoort in een categorie en wordt als laatste vermelding in een artikel geplaatst met [[Categorie:Naam]], Naam is hier een voorbeeld.

Interne link

Interne linken verwijzen naar een artikel of pagina van de NL Linux Mint wiki. De gebruikte vorm is [[Artikelnaam]].

Externe link

Externe linken verwijzen naar een website buiten de NL Linux Mint wiki. De gebruikte vorm is [http://www.linuxmintnl.nl Linux Mint NL], Dit is een voorbeeld waarbij Linux Mint NL op het scherm wordt getoond als een Blauwe link. Let op de spatie tussen de url en Linux Mint NL.

Spelling

Voor de spelling worden de officiële woordenboeken geraadpleegd. Met de rechtermuisknop op een rood onderlijnt woord klikken lost al een hoop op.

Afkortingen

Gebruik geen afkortingen, niet iedereen kent de betekenis en het verstoort de leesbaarheid. Zet het desnoods achter de naam waarvan het afkomstig is of geef een verklaring.

Lijsten

Lijsten kunnen soms handig zijn om gegevens netjes bij elkaar te zetten.

Auteur

Auteur vermelding worden in de geschiedenis van het artikel bijgehouden en komen niet in de tekst van het artikel.

Privé en reclame

Adresgegevens telefoonnummers en andere persoonlijke vermeldingen mogen alleen voorkomen in de Voorkeuren van de gebruiker en nooit in een artikel. Voor het maken van reclame is er ook geen plaats op deze wiki.

Schendt geen auteursrecht

Gebruik alleen informatie uit het publieke domein. kopie en plak geen teksten maar schrijf het met je eigen woorden. Een citaat mag als wordt vermeld waar het vandaan komt. Gegevens die auteursrechten schenden worden niet aanvaardt, dat betekent dat niet vrije gegevens worden verwijderd.