Comprimeer

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Comprimeren is een methode om bestanden of mappen te verkleinen (inpakken) om het via het internet te verzenden en opslagruimte te besparen. Hiervoor zijn verschillende programma's beschikbaar die hun eigen methode en extensie hebben.

Comprimeren met muismenu

Werking

Comprimeer algoritme

De programma's gebruiken een algoritme (berekeningsmethode) om de data van de bestanden te berekenen en dat in code op te slaan. Hierdoor kan een bestand aanzienlijk krimpen.

In Linux Mint zijn enkele standaard programma die deze taken kunnen uitvoeren.

  • Comprimeren is het standaard programma dat bestanden in en uit pakt en kan de meeste extensie verwerken. Het werkt via het muismenu.
  • Archiefbeheer is een programma om bestanden te (de)comprimeren, te bekijken en aan te passen. Het is te vinden in Menu > Hulpmiddelen en bereikbaar met het muismenu.
  • Gdebi pakket-installer is een programma om eenvoudig de Linux Mint .deb bestanden te installeren. Het is te vinden in Menu > Beheer en wordt gestart door dubbelklikken op een .deb bestand.

Daarnaast kunnen met Softwarebeheer nog andere programma's worden geïnstalleerd.

Gebruik

Compressie wordt vooral gebruikt om bestanden sneller via internet te kunnen verzenden en om een back-up te bewaren.

Programma's

Er zijn verschillende programma's en kunnen voor een speciaal doel bestemd zijn. Hierbij kan men denken aan muziek, afbeeldingen en back-up doeleinden.

Bij voorbeeld Compface is een programma dat bestanden in een 48x48 .xbm formaat (X bitmap) comprimeert, een formaat dat in de X-Face (kopregel van een e-mail) geplaatst kan worden. Sommige e-maillezers zullen dit plaatje dan tonen wanneer de gebruiker de e-mail leest. Het kan via softwarebeheer worden geïnstalleerd.

Veel gebruikte comprimeer programma's

  • Deb

Een verzameling programma's die in een Debian-pakket zijn gecomprimeerd om in b.v Linux Mint snel en moeiteloos te installeren.

  • Tar

Tar (Tape archive) werd vroeger gebruikt om Unix bestanden op tapes te archiveren en is nu een onderdeel van Linux als Archiefbeheer. In Windows kan WinZip/WinRar problemen geven met het uitpakken van .tar bestanden. De oorzaak is dan meestal dat deze niet met het bestandssysteem FAT of NTFS zijn bewerkt en is het alleen mogelijk om deze op een Unix of Linux systeem te lezen/openen.

  • RAR

RAR (Roshal ARchive) is een datacompressie-algoritme, bekend van WinRAR. Het bestandsformaat is bedacht door Eugene Roshal, software maker van Rarlab uit Duitsland. Naast WinRAR, dat enkel voor Windows is ontwikkeld, bestaan er ook programma's die RAR-bestanden kunnen uitpakken onder Linux, FreeBSD, MS-DOS en OS X.

  • 7-Zip

7-Zip wordt geschreven in C++ voor Windows. De broncode van het programma is vrij beschikbaar onder de voorwaarden van de LGPL, dit in tegenstelling tot die van shareware programma's als WinZip en WinRAR. De ontwikkeling van 7-Zip werd in 2000 gestart door Igor Pavlov. Er bestaat een speciale 64 bits-versie van 7-Zip voor 64 bit Windowsedities. Onder de naam p7zip is 7-Zip overgezet naar Unix systemen, zoals Linux en FreeBSD.

  • Bzip2

Bzip2 is een compressieprogramma geschreven door Julian Seward en comprimeert in het gz formaat, meestal in combinatie met tar. Het is met name bedoeld als opvolger voor het onder Unix en Linux veel gebruikte programma gzip (GNU zip). Bzip2 haalt veel betere compressie, maar gaat ten koste van de snelheid en geheugengebruik. Doordat het bestandsformaat enkele ontwerpfouten bevat, is het formaat vrijwel niet uitbreidbaar. Bzip2 gebruikt als algoritme een combinatie van Burrows Wheeler transformatie, haal-naar-voren codering, run-length encoding en Huffmancodering. De uitvoerbestanden van bzip2 hebben extensie bz2. Een programma dat het algoritme gebruikt is 7-Zip. De gzip-compressie gebruikt de deflate-methode, maar de bestanden zijn niet uitwisselbaar met zip bestanden. Een zip bestand kan meerdere bestanden bevatten, terwijl gzip slechts één enkel bestand comprimeert.

  • KGBarchiver

KGB Archiver is gebaseerd op het PAQ6 compressie algoritme, geschreven in Microsoft Visual C++ door Tomasz Pawlak en heeft een sterke compressie dichtheid, met als gevolg dat het de CPU en het geheugen intensief gebruikt.

KGB Archiver is gratis open source software, vrijgegeven onder de voorwaarden van de GNU General Public License. Versie 2 beta 2 is beschikbaar voor Microsoft Windows en een command line (terminal) versie van KGB Archiver 1.0 is beschikbaar voor Unix-achtige besturingssystemen. KGB Archiver is een van de weinige toepassingen met de PAQ algoritme. Het heeft tien compressieniveaus en daarmee ruimer dan de meeste andere compressiesoftware. Echter, bij hogere compressieniveaus is er een aanzienlijke verhoging van de comprimeer-tijd.

Externe linken