GDebiInstaller

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

GDebi pakketinstalleerder is een installatie programma voor bestanden met de extensie .deb en standaard in Linux Mint geïnstalleerd.

Bestanden van het .deb type zijn ingepakte (compresed) installatiepakketten voor programma's op computersystemen met een Debian systeembasis.

Met het programma, zonder instel-opties, kan de inhoud van een .deb bestand worden bekeken en op eenvoudige maar complete manier worden geïnstalleerd.

Het is te vinden in Menu > Beheer > GDebi pakketinstalleerder. Als het daar niet te vinden is, kijk dan even in het Hoofdmenu en zet er een kruisje bij.

Geschiedenis

De extensie .deb is een Debian gebaseerd pakket met hoofdonderdelen van een programma.

Ubuntu gebruikt het omdat het is ontwikkelt met het Debian systeem als basis.

Linux Mint is een afsplitsing van Ubuntu en gebruikt daardoor ook de Debian basis en structuur, waardoor de programma's in de .deb pakketten moeiteloos kunnen worden geïnstalleerd.

Werking

Er zijn verschillende manieren om een .deb programma-pakket in Linux Mint te installeren.

Als een pakket is gekozen, wordt de inhoud van het pakket gelezen en verschijnt er in het venster een beschrijving van het pakket en kunnen de onderdelen worden bekeken.

Na een klik op de knop "Installeren" wordt aangeven of er extra onderdelen nodig zijn om het volledige pakket te installeren.

Na bevestiging zal worden geïnstalleerd.

De makkelijke manier

Dubbelklikken op een bestand met een .deb extensie.
Een venster opent met het ingelezen installatiepakket. Na een klik op de knop "Installeren" wordt het hele pakket gecontroleerd en als er andere onderdelen nodig zijn, wordt dat vóór de installatie gemeld.

Zelf zoeken

GDebi kan ook worden geopend in het Menu, waarna een pakket moet worden gekozen. Daarna is het voldoende om op de "Instaleren" knop te klikken.
Het pakket wordt dan gecontroleerd en als er andere onderdelen nodig zijn, wordt dat vóór de installatie gemeld.