Eric S. Raymond

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Eric S Raymond

Eric Steven Raymond, vaak afgekort tot ESR, (Boston, 4 december 1957) is een Amerikaanse programmeur en publicist.

Zijn analyse

Hij is bekend om de analyse van een softwareontwikkelmodel waarbij de toegankelijkheid van de broncode een grote rol speelt. Deze analyse verscheen in het boek De Kathedraal en de Bazaar. Hierbij bedacht Raymond ook de termen Open source, om het model mee aan te geven, en de Wet van Linus, waarmee hij het resultaat van peer review (gezamenlijke controle) bondig samenvat.

Raymond is ook de beheerder van de Jargon File, een lexicon van termen die vaak door hackers en de Usenetgemeenschap worden gebruikt.

Mozilla-project

Raymond gebruikte de argumenten uit zijn boek om Netscape Communications Corporation te overtuigen de broncode van hun belangrijkste product, de webbrowser Netscape Navigator, openbaar te maken, en iedereen het recht te geven deze aan te passen. Hieruit ontstond het Mozilla-project. Wellicht heeft dit ertoe bijgedragen dat ook andere traditionele fabrikanten ertoe overgingen hun producten tot opensourcesoftware te maken.

Vrije software

Door zijn heldere analyses en overredingskracht wist Raymond zich op te werken tot de socioloog in de wereld van de publicdomainsoftware, freeware en vrije software. Merk op dat freeware, het gratis zijn van de software, zonder mogelijkheid om te verbeteren, niet hetzelfde is als free software, de vrijheid van gebruikers om te verbeteren en hun verbeteringen te verspreiden. Zie de site van Free Software Foundation voor een nadere beschrijving van vrije software.

Bijzonderheden

Hackers glider

Raymond leverde een gezaghebbende beschrijving over wat het betekent een hacker te zijn. Hiermee heeft hij ook het patroon van het symbool voor hackers voorgesteld. Zijn overwegingen waren onder anderen dat de glider rond dezelfde tijd is ontstaan als Unix en internet en de Game of Life de interesse wekt van hackers.[1]

Hij is een uitgesproken libertariër en voorstander van het privaat bezit van wapens. Ook was hij voorstander van de invasie van Irak door de VS in 2003.

Bronnen en referenties

  1. Informatie op wikipedia