FAQlinux

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

 1. Wat is Linux?
 2. Wat is Linux Mint?
 3. Linux versus Windows
 4. Wat heb ik er voor nodig?
 5. Hoe kom ik er aan?
 6. Daar staan er veel, welke moet ik kiezen?
 7. Ik heb de distro gedownload en wat nu?
 8. Hoe brand ik een distro?
 9. Hoe installeer ik een Linux Mint distro?
 10. Werken alle apparaten in Mint?
 11. Werken alle programma's die ik op een ander systeem gebruik?
 12. Wat is een Virtuele Machine?
 13. Waarom heeft Linux geen virussen?
 14. Ik heb toch nog vragen?

Wat is Linux?

Linux is een vrij en gratis te gebruiken kernel (processor besturings-systeem) die een gebruiker de gelegenheid geeft, om met behulp van programma's, de computer te kunnen gebruiken.

Wat is Linux Mint?

Een verzameling gratis en vrij te gebruiken programma's dat ook wel eens onjuist Operating System OS wordt genoemd. Het bestaat namelijk uit een kernel, die ervoor zorgt dat een computer kan worden gebruikt en de grafische omgeving van Gnome waarmee de gebruiker de gewenste programma's en taken kan uitvoeren.

Linux versus Windows

Waarom zou ik Linux kiezen? Die vraag wordt hier uitgebreid beantwoord.

Wat heb ik er voor nodig?

Een schijfkopiebestand of distributie (distro) die als .iso op een (live) DVD of USB-stick wordt gebrand en daarvan kan worden opgestart en geïnstalleerd.

Klik hier voor de hardware eisen.

Hoe kom ik er aan?

Klik hier voor een overzicht van de nieuwste versies op de officiële Linux Mint site.

Daar staan er veel, welke moet ik kiezen?

Kies de nieuwste goedgekeurde distro met een lange ondersteuningstermijn (LTS). Deze heeft verschillende 32 en 64bit uitvoeringen met een zelfde basis. Het verschil zit in de lichtere of zwaardere aanvullingen om met lichtere of zwaardere computers te kunnen werken.

Tip: Bedenk dat een 32bit distro wel op een 64bit pc werkt maar een 64bit distro niet op een 32bit pc.

Ik heb de distro gedownload en wat nu?

Kijk bij Distributie branden hoe een live dvd of usb-stick kan worden gemaakt. Als dat klaar is start dan de pc opnieuw vanaf deze live dvd of stick en Linux Mint komt tot leven.

Het is volkomen veilig want er wordt niets op de pc, harddisk of dvd geschreven. Als de live versie van Linux Mint wordt afgesloten is er op de pc niets van terug te vinden.

Kijk hier voor een uitgebreide handleiding van de distro.

Hoe brand ik een distro

Klik hier voor de uitleg over het branden van een iso bestand.

Hoe installeer ik een Linux Mint distro?

Op de pagina Distro installeren staat precies beschreven hoe een distro kan worden geïnstalleerd.

Werken alle apparaten in Mint?

Nee. Apparatuur verouderd en nieuwe worden ontwikkeld, het is dus mogelijk dat niet alles (direct) werkt, zoals bij elk computersysteem. Er wordt gewerkt aan een lijst met probleem apparaten met mogelijke oplossingen.

Werken alle programma's die ik op een ander systeem gebruik?

Nee. In Mint zijn er voor elk doel veel gratis en vrij te gebruiken programma's, van eenvoudig tot professioneel en kunnen eenvoudig met Softwarebeheer worden geïnstalleerd of verwijderd. Veel Linux programma's uit andere versies kunnen ook in Mint werken.

Programma's van andere systemen en zelfs hele systemen kunnen met een Virtuele Machine in Mint worden gestart. Wine is een programma waarin Windows programma's kunnen worden gebruikt en is via Softwarebeheer te installeren.

Wat is een Virtuele Machine

Een Virtuele Machine, ook wel VM genoemd, is een bijzonder programma. Het is als het ware een beveiligde computer in een computer. Hierin kunnen programma's veilig worden geprobeerd en zelfs een heel OS worden gestart.

Waarom heeft Linux geen virussen

In Linux Mint werkt men normaal als gebruiker. Alleen een systeembeheerder (sudo) kan programma's installeren. Een hacker of virus heeft geen beheerders-rechten. Daarnaast zijn (nog) geen Linux Mint virussen ontdekt.

Ik heb toch nog vragen?

Linux Mint heeft een forum waar vrijwilligers Uw vragen over Mint graag beantwoorden of Klik hier om in Uw vraag op deze wiki te plaatsen.


Bewerk Vragen over Linux