Linus Torvalds

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Linus Torvalds, Fins informaticus, ontwikkelaar van Linux

Linus Benedict Torvalds is op 28 december 1969 in Helsinki geboren en stond aan de wieg van de Linux-kernel.

Het begin

In 1990 begon Torvalds aan de ontwikkeling van zijn eigen Free Minix-like besturing systeem met Minix als basis. Er was nog geen kernel, daarvoor was de Hurd gepland. Tijdens de ontwikkeling van zijn Free Minix besturing systeem ontstond de eerste kernel. Op 5 oktober 1991 maakte Linus Torvalds de eerste release bekend met een memorabele Usenetposting in de nieuwsgroep comp.os.minix.

Ontwikkeling

Door de code te verspreiden onder de General Public License (GPL), kwam de vrije-softwarebeweging voor het eerst onder de aandacht van een groot publiek.

Zijn werk is in de loop der jaren door de bijdragen van talloze bedrijven en ontwikkelaars uitgegroeid tot een omvangrijk geheel waaruit de Linux-kernel is ontstaan.

Vervolg

In 2009 omschreef hij zijn opensource-OS als 'bloated', 'eng' en 'uit zijn voegen gegroeid'. Toch zou de ontwikkeling van de kernel goed verlopen.

De Fin heeft zich eens laten ontvallen dat hij dol is op ruzie maken en kan genieten van het deelnemen aan of het starten van een flame thread (brandende lont).

Torvalds heeft in de loop der jaren zijn motivatie voor het doorontwikkelen van Linux niet langer in de technisch aard gevonden, maar vooral uit zijn contacten met de ontwikkelgemeenschap.

Werkkamer van Torvalds

Op YouTube staat een filmpje van de werkkamer van Linus Torvalds.
Hij geeft zelf commentaar op het een en ander.
Het is hier te bekijken.

Zie ook