USB

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
USB teken

USB (Universal Serial Bus) is een techniek die het mogelijk maakt om op eenvoudige wijze apparatuur op een PC aan te sluiten.

Deze uitvinding van Intel werd in 1996 geïntroduceerd en gestandaardiseerd voor verschillende computersystemen zoals Windows en Mac pc.

Het is de opvolger voor de parallelle en seriële poorten en heeft een snellere gegevens overdracht.

Gebruik

Door deze techniek ontstond de mogelijkheid om apparaten zoals fototoestellen en mobiele telefoons eenvoudig met een kabeltje aan de pc te koppelen.

Ook deed de USB stick zijn intrede en verving voor een groot deel de mobile gegevens opslag van de diskette en cd. Hierbij speelt zijn kleine afmeting en de snelle gegevens overdracht, zonder mechanische apparaten bij lezen en schrijven, een grote rol.

Voordelen

Door de hogere snelheid en simpele techniek is het ook eenvoudiger geworden om verschillende geïntegreerde systemen aan te sluiten, zoals bij voorbeeld microcontrollers.

Een ander voordeel is de stroomvoorziening die via de USB aansluiting wordt verzorgt. Daarnaast kan apparatuur worden aangesloten en verwijderd zonder het systeem opnieuw te moeten opstarten, dit wordt hotplugging genoemd.

USB stick

USB stick

Een USB stick of staaf is een kleine behuizing met een geheugenchip die gebruikt kan worden voor gegevensopslag. De stick kan worden gelezen en beschreven waarbij de gegevens kunnen worden beveiligd met een wachtwoord.

USB live

Het is ook mogelijk om de stick te voorzien van een Linux distributie die gebruikt kan worden om een Linux distro op te starten zonder cd/dvd drive. Dit wordt steeds actueler omdat fabrikanten er meer en meer toe overgaan om pc en laptops zonder cd/dvd speler te ontwerpen. De computer moet hiervoor wel de mogelijkheid hebben om van een USB aansluiting op te starten.

Firewire

FireWire is een alternatief voor USB als het gaat om het aansluiten van apparatuur die een hoge bandbreedte vereist, zoals externe harddisks en videocamera's.

Zie ook