Wat is Linux Mint

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Wat is Linux Mint en wat kan ermee
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online, onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

Dit is een korte beschrijving over, hoe Linux Mint is opgebouwd, hoe het werkt, waar het kan worden gevonden en hoe het kan worden gebruikt.

Linux Mint is een Open Source desktop dat is gebouwd op een Linux kernel en mag gratis worden gebruikt. Het wordt verspreid door middel van een distributie. Windows en Mac zijn Closed Source systemen die alleen mogen worden gebruikt als daarvoor is betaald. Het wordt verspreid bij de verkoop van computers.

Een kernel is het belangrijkste deel van een computersysteem. Het is een verzameling kleine programma's die het mogelijk maakt om apparaten (scherm, toetsenbord, muis, printer enz.) en de Linux Mint desktop te gebruiken.

Een Linux Mint desktop is een verzameling programma's waarmee alles wat met een computer mogelijk is kan worden gedaan. Er zijn verschillen desktops waardoor het op nieuwe en oude computers kan worden gebruikt. Het verschil zit voor een groot deel in de kernel die voor oudere computers minder groot is en daardoor minder ruimte gebruikt. Ook de grafische mogelijkheden zijn daaraan aangepast.

Een distributie of distro is een complete verzameling programma's voor een Linux computersysteem. Hierin zit een kernel die geschikt is voor de desktop en alle desktop programma's om mee te werken. Het wordt verspreid door de officiële Linux Mint ontwikkelaar en kan met een dvd of USB-stick worden gebruikt.

Open Source betekend dat de broncode leesbaar is en vrij wordt verspreid waardoor iedereen het mag gebruiken en naar eigen wens kan aanpassen. Daarom is het belangrijk dat alleen programma's van de officiële site worden gebruikt omdat in programma's van andere aanbieders onveilig code kan zijn aangebracht.

Closed Source betekent dat de broncode in een binaire vorm worden verspreid en daardoor niet is te lezen. Hierdoor weten alleen de fabrikanten wat er in de code staat en hoe het werkt en is men helemaal afhankelijk van wat de ontwikkelaar aanbiedt. Het is ook verboden om de code of programma's zonder toestemming te gebruiken.

Broncode is de taal waarin programma's zijn geschreven. Er zijn veel talen waarmee computerprogramma's kunnen worden geschreven. Voor Linux wordt meestal de taal C gebruikt, maar er kunnen ook andere talen worden gebruikt. In andere systemen kan alleen met speciale programmatuur een broncode worden omgezet naar een binaire vorm.