NVMe: verschil tussen versies
(Nieuw) |
(geen verschil)
|
Versie van 26 mei 2017 om 00:37
Non-Volatile Memory Express (nvme) is een manier om elektronisch geheugen in te delen en te lezen/schrijven. Het wordt nu ook gebruikt voor nvme drive, maar het lijkt in werking meer op werkgeheugen dan op een bestandssysteem van een ssd drive.
Inhoud
NVMe intern
De nvme drives worden door de Advanced Host Controller Interface (AHCI) aangesproken, wat lijkt op de manier zoals USB apparaten worden herkend. Het levert echter (nog) geen optimaal gedrag met de door ssd gebruikte PCI Express bus.
NVMe in Linux
In 2012 is de eerste implementatie in de Linux kernel verwerkt (ssd) en in 2014 ge-update naar nvme standaarden.[1]
GNU/Linux herkent en verwerkt nvme naar behoren, maar Linux programma's die daarmee werken moeten nog worden aangepast.
Drive herkenning
Drive, partitie en Bestandsbeheer programma's in Linux systemen herkennen drives als sda of sdb en partities als sda1 of sdb2. De nvme indeling wordt aangegeven met nvme0n1 of nvme0n2 voor drives en nvme0n1p1 of nvme0n1p2 voor partities. Dit is de oorzaak dat Linux programma's die niet zijn aangepast de nvme drives niet op een normale manier kunnen benaderen.
NVMe is geen SSD
Rond 2015 was het nvme systeem in de winkels te vinden en kan men drives met dit bestandssysteem in de praktijk tegen komen.
Let op: Soms worden de nvme drives als ssd drive verkocht.
Het kan daardoor gebeuren dat men denkt een ssd drive te hebben die in werkelijkheid een nvme drive is en daarmee problemen ondervindt met programma's die nog niet de nieuwe nvme bestandsindeling onder de motorkap ondersteunen.
Gebruiken
Er zijn wel al enkele aanpassingsmogelijkheden, maar het blijft voorlopig zoeken naar een soepele permanente oplossing.
Het is bekend dat bij een ssd en/of hdd drive in combinatie met een nvme drive die intern zijn aangesloten, twee drives als eerste drive worden herkend (nvmeS1 en sda). Dit zal zeker problemen geven omdat elke drive een uniek volgnummer moet hebben.
- Een mogelijke eenvoudigste oplossing is de nvme drive via de usb poort aan te sluiten.
- Engelstalige beschrijving op Wikipedia {en} NVM Express
- De nvme drive terminal commando's op ArchLinux {en} Solid State Drives/NVMe
Bronnen en referenties
- ↑ Wikipedia {en} Operating_system_support