Bestandsbeheer

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestands-beheer is een programma waarmee door mappen en bestanden kan worden gebladerd en kunnen worden gemanipuleerd.

De eerste bestandsbeheerders waren terminal vensters en worden ook nu nog gebruikt. Hierin worden commando's of formules getypt om programma's te beheren en te besturen.

Nemo Bestand beheer

Programma niveau

  1. Veilig
  2. Oppassen
  3. Gevaarlijk

Oppassen

Waarom moet er voorzichtig worden gedaan met een bestand beheer programma?
Omdat er programma's of delen van het besturings-systeem kunnen worden gewist (delete) waardoor het niet meer goed werkt of mogelijk zelfs niet meer opstart.
Als alleen in de 'Home' map wordt gewerkt zonder de verborgen bestanden te tonen, kan niets van het systeem worden gewist.
Normaal staat in het rechts klik menu van een map of bestand de optie 'Naar prullenbak verplaatsen', waar de bestanden nog kunnen worden hersteld.
Pas op met de optie 'Delete' die kan worden ingesteld. Hiermee kunnen nog wel belangrijke persoonlijke bestanden verdwijnen omdat dit de Prullenbak niet gebruik en de map of bestand permanent verwijdert.

Het bestandssysteem

In Linux Mint wordt een vast mappen patroon aangehouden. De distributie maakt bij installatie een set standaard mappen (directory's) aan, waarbij de verschillende soorten bestanden in specifieke mappen worden geplaatst. Hoe dat is geregeld staat in de Linux System Standard, een document waarin de namen en locaties van vele standaard bestanden en mappen zijn vastgelegd.

Het programma

Elke distributie heeft zijn eigen bestands-beheer programma en wordt tijdens de installatie van de distributie in de map Hulpmiddelen in het Menu geplaatst. Het kan ook een eigen map in het Menu hebben met de naam 'Locatie'.

Enkele bekende Linux bestandsbeheerders zijn beschreven op Wikipedia.

Wat kan het

Nemo indelingen
Lijst - Compact - Pictogram - Vergroot

Een bestandsbeheerder geeft een overzicht van de mappen en bestanden van een of meer opslagmedia.

Opslagmediums zijn harddisk, cd en dvd, geheugen kaarten, geheugen sticks enz. Ook servers en internet en zelfs telefoon en tablet kunnen dienen als opslagmedium.

In de werkbalk kan met de tab Beeld een indeling worden gekozen die is afgestemd op de behoefte van de gebruiker of de onderdelen die worden getoond. Er kunnen bij voorbeeld gedetailleerde gegevens lijsten worden getoond, maar ook het bekijken van afbeeldingen of media beluisteren behoort tot de mogelijkheden.

Zoeken is ook een belangrijk onderdeel van een bestandsbeheerder om in de systemen of delen daarvan te zoeken naar onderdelen met een bepaalde naam.

Instellingen

De instel mogelijkheden zijn afgestemd op het werken met bestanden. Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt in tekst georiënteerde en grafische bestandsbeheerders.

Ieder bestandsbeheer programma heeft zijn eigen mogelijkheden. Dit is ook afhankelijk van het doel waarvoor de beheerder is ontwikkeld.

In Linux Mint zijn de beheerders grafisch met het uitgangspunt gebruiksvriendelijkheid en met iconen en afbeeldingen te bedienen.

Andere beheerders kunnen speciaal zijn ontworpen om programma's te ontwikkelen of bestanden te vergelijken.

Werkbalk

De werkbalk bevat de belangrijkste menu tabs voor een bestand beheerder waaronder Bestand, Bewerk, Beeld en Zoeken. Verder is het ook belangrijk dat er uitgebreide mogelijkheden zijn om een locatie aan te wijzen en te openen.

Diverse

  • Bestandenlijst.

De bestandenlijst wordt iedere 24 uur bijgewerkt. Het kan echter gebeuren dat het na veel veranderingen niet meer klopt.
Het handmatig aanpassen kan in de terminal met sudo updatedb.

Zie ook