NVMe

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Non-Volatile Memory Express (nvme) is een manier om elektronisch geheugen in te delen en te lezen/schrijven. Het wordt nu ook gebruikt voor nvme drive, maar het lijkt in werking meer op werkgeheugen dan op een bestandssysteem van een ssd drive.

NVMe intern

De nvme drives worden door de Advanced Host Controller Interface (AHCI) aangesproken, wat lijkt op de manier zoals USB apparaten worden herkend. Het levert echter (nog) geen optimaal gedrag met de door ssd gebruikte PCI Express bus.

NVMe in Linux

In 2012 is de eerste implementatie in de Linux kernel verwerkt (ssd) en in 2014 ge-update naar nvme standaarden.[1]

GNU/Linux herkent en verwerkt nvme naar behoren, maar Linux programma's die daarmee werken moeten nog worden aangepast.

Drive herkenning

Drive, partitie en Bestandsbeheer programma's in Linux systemen herkennen drives als sda of sdb en partities als sda1 of sdb2. De nvme indeling wordt aangegeven met nvme0n1 of nvme0n2 voor drives en nvme0n1p1 of nvme0n1p2 voor partities. Dit is de oorzaak dat Linux programma's die niet zijn aangepast de nvme drives niet op een normale manier kunnen benaderen.

Hierbij moet vermeld worden dat GParted 0.24.0-1 of nieuwer de nvme drives en partities zou kunnen herkennen en bewerken.

NVMe is geen SSD

Rond 2015 was het nvme systeem in de winkels te vinden en kan men drives met dit bestandssysteem in de praktijk tegen komen.

Let op: Soms worden de nvme drives als ssd drive verkocht.

Het kan daardoor gebeuren dat men denkt een ssd drive te hebben die in werkelijkheid een nvme drive is en daarmee problemen ondervindt met programma's die nog niet de nieuwe nvme bestandsindeling onder de motorkap ondersteunen.

Gebruiken

Er zijn wel al enkele aanpassingsmogelijkheden, maar het blijft voorlopig zoeken naar een soepele permanente oplossing.

Het is bekend dat bij een ssd en/of hdd drive in combinatie met een nvme drive die intern zijn aangesloten, twee drives als eerste drive worden herkend (nvmeS1 en sda). Dit zal zeker problemen geven omdat elke drive een uniek volgnummer moet hebben.

Mogelijke oplossingen
  • De nvme drive via de usb poort aansluiten.
  • Niet als eerste drive intern in de pc aansluiten.
Beschrijvingen en Terminalcommando's

Zie ook

Formatteren en bestandsindelingen

Bronnen en referenties

  1. Wikipedia {en} Operating_system_support