Cassette

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Een CC compact cassette, ook wel muziek cassette genoemd, is een smalle magnetiseerbare band in een cassette die gegevens kan vasthouden. Het was vooral bedoeld om muziek of computergegevens op te bewaren en gebruiken.

De gegevens worden door een cassetterecorder analoog (na/achter elkaar) gelezen of beschreven.

Het is de voorloper van de Floppy.

Afmetingen

De afmetingen van de band in de cassette was verschillend. Hierdoor had men de keuze om kleine formaten te gebruiken voor een enkel programma of langere banden voor de opslag van combinaties van bestanden, dat dan meestal als back-up werd gebruikt.

Twee zijden

Een cassette kan aan twee kanten worden beschreven door de cassette uit de recorder te nemen en met de onderkant naar boven weer te plaatsen.

Indeling

De indeling van een cassetteband is analoog en betekent dat de gegevens achterelkaar worden geschreven of gelezen. Hierdoor bepaalt de gebruiker de indeling en wordt dus niet automatisch op het medium vermeld zoals b.v. bij een floppy, diskette of cd/dvd.

Om nieuwe gegevens op te slaan moet eerst een lege plaats worden gezocht om te voorkomen dat andere gegevens worden overschreven. Hiervoor is een accurate tellerstand onontbeerlijk.

Gebruik

De banden gaan niet lang mee, als deze veel wordt gebruikt rekt de band en wordt daardoor na enigen tijd onbruikbaar. Een nieuw muzieknummer of computer bestand ergens tussen plaatsen was een secuur werkje om te voorkomen dat geen bestaande gegevens te overschrijven.

Zie ook

Muziekcassette Uitgebreide beschrijving op Wikipedia.