KopieerProbleem

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Tijdens het kopiëren van grote aantallen bestanden kan de computer vastlopen als gevolg van gebrek aan geheugen of partitie ruimte.

Ruimtegebrek bij kopiëren kan een totale vastloper veroorzaken waarbij Ctrl-Alt-Backspace (opnieuw aanmelden) ook niet meer werkt en een harde reset de enige oplossing is.

Oplossingen

De systeemmappen opruimen kan al veel opslagruimte terug winnen.

Het controleren van de homemappen en daaruit verplaatsen van backups naar een andere locatie zal ook veel ruimte vrijmaken en is veiliger voor de backups.

Het Luckybackup, Grsync en Sunflower is het mogelijk om grote hoeveelheden bestanden over te zetten.

Luckybackup en Grsync zijn via softwarebeheer te installeren, hierna zijn ze te vinden in Menu > Hulptoepassingen en Menu > Beheer.

Het zijn eenvoudig te bedienen programma's die in korte tijd grote hoeveelheden gegevens kunnen overzetten. Zij kopiëren door middel van rsync (synchronisatie), waardoor alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden in een backup worden aangepast. Er zijn een aantal mogelijkheden om te bepalen hoe de bestanden moeten worden gekopieerd of gesynchroniseerd.

Het wordt ook door Sourceforge verspreidt waar de nieuwste versie op 2014-08-20: 1.2.5 was.
Op internet zijn verschillende gebruiksaanwijzingen te vinden voor de verschillende versies.

Sunflower is een open source 'file manager' met twee panelen voor Linux systemen. Dit kleine programma heeft een aantal handige hotkeys en kan verder worden uitgebreid door het installeren van plugins.

Na het downloaden van het pakket moet het worden uitgepakt en de file Sunflower.py worden gestart.

Sunflower is een file manager.

Let op: de naam wordt ook voor andere soorten programma's gebruikt b.v. Sunflow in softwarebeheer, een programma voor fotobewerking, kijk dus goed naar het juiste programma.

Terminal modus

In de terminal kan het met:

rsync -avxAH /bron /doel 

Waarbij de bron en doel uit bestandsbeheer kan worden gehaald door op de bron- en doel-map rechts te klikken en kopiëren te kiezen, zo ontstaan er geen fouten met de juiste locatie.

Met deze rsync opdracht blijven de bestandsrechten behouden.

Voorbeeld
rsync -avxAH /oud /nieuw /home/mijn/Prive /dev/sdb2/

Waardoor op de tweede drive (sdb) in partitie twee een map Prive wordt gemaakt of aangevuld.

Zie ook

Andere oplossingen

EXterne linken

(en) Sourceforge Grsync