Minix

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Minix is een opensource-besturingssysteem gemaakt door Andrew_S._Tanenbaum, hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam als voorbeeldsysteem voor zijn boek Operating Systems: Design and Implementation.

Het boek

In het boek staan 12.000 regels code voor de kernel, geheugenmanagement en bestandsbeheer. Voor het grootste gedeelte is Minix geschreven in C.

Unix basis

Minix is gedeeltelijk gebaseerd op UNIX, maar met een microkernel in plaats van de klassieke monolithische kernel. Het was de bedoeling dat studenten de compacte Minixkernel in drie maanden studie konden begrijpen.

Bijzonderheden

Volgens Tanenbaum start Minix in één seconde op.

Zijn eerste besturingssysteem was Amoeba en later ontwikkelde hij nog Globe-distributie.

In oktober 2005 werd versie 3 uitgebracht en bestaat uit minder dan 4000 regels code. Het is vooral gericht op betrouwbaarheid en ontwikkeld voor educatieve doeleinden en als besturingssysteem voor embedded systemen.

Linux basis

Toen Linus Torvalds in 1991 zelf een besturingssysteem wilde maken, liet hij zich inspireren door Minix, maar schreef de code van het besturingssysteem zelf. Met aanvullingen van anderen via het internet resulteerde dat in de Linuxkernel.

Externe linken