Andrew S. Tanenbaum

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Andrew S Tanenbaum

Andrew Stuart (Andy) Tanenbaum (New York, 16 maart 1944) is emeritus hoogleraar aan de afdeling Computersystemen van de VU (Vrije Universiteit in Amsterdam) en de ontwikkelaar (auteur) van het Minix besturingssysteem voor onderwijsdoeleinden.

Loopbaan

Hij studeerde in Amerika maar verhuisde met zijn Nederlandse vrouw naar Nederland. Aan de VU doceerde hij als wetenschapper en professor vakken over computerorganisatie, bedrijfssystemen en computernetwerken. Van 2004 tot 2009 was Tanenbaum als Academiehoogleraar verbonden aan de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen). De laatste jaren geeft hij weinig onderwijs meer, maar begeleidt hij nog wel afstudeerstudenten en promovendi.

Publicaties

Tanenbaum is alom bekend vanwege zijn werken op het gebied van de informatica, die beroemd zijn als standaardwerken in het vakgebied, in het bijzonder:

Computer Networks, ISBN 0-13-066102-3
Operating Systems: Design and Implementation, ISBN 0-13-638677-6
Modern Operating Systems, ISBN 0-13-031358-0
Distributed Systems, ISBN 0-13-121786-0

Minix

Minix was de inspiratie voor de Linuxkernel van Linus Torvalds. Tanenbaum raakte betrokken in een Usenet-discussie in 1992 met Linus Torvalds, over de voor- en nadelen van Linus' simpele benadering met gebruikmaking van een monolithische kernel (diverse onderdelen die een geheel vormen) in plaats van de op een microkernel (een geheel) gebaseerde ontwerpen die Tanenbaum superieur achtte.

Hij heeft verder onder meer het besturingssysteem Amoeba geschreven.

Verkiezings-peilingen

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 opende Tanenbaum een de site electoral-vote.com, waarin hij het verloop van de peilingen versloeg. In tegenstelling tot de grote sites als RealPolitics.com en Pollster.com volgde hij niet de landelijke polls van Gallup en Rasmussen, maar maakte zijn eigen statistische analyses aan de hand van peilingen per staat. Hij trok hiermee zoveel aandacht van de media dat hij tot 700.000 bezoekers per dag trok. Niettemin hield hij zijn identiteit geheim. Hij was bekend als The Votemaster en pas een dag voor de verkiezingen wist men zijn identiteit te achterhalen.

In 2006 hield hij de Senaatsverkiezingen bij, en in 2008 opnieuw de presidentsverkiezingen. Zijn site houdt het midden tussen een blog en een nieuwssite.

Bron

Overgenomen van Wikipedia