Tux

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Mijn naam is Tux

Tux is de mascotte en het hoofdsymbool van Linux en werd getekend door Larry Ewing met het programma GIMP. Het is het bekendste karakter van Linux, hoewel er Linux distributies zijn die een eigen Tux afbeelding gebruiken in verschillende stijlen.

Tux komt voor in video's met als vrouwelijke tegenpool Penny en Gown die hem vergezellen.

Torvalds favoriete pinguïn afbeelding

Historie

Linus Torvalds, de bedenker en hoofdontwikkelaar van Linux wilde een pinguïn als logo voor Linux. De favoriete afbeelding van Torvalds' pinguïn was de inspiratie voor Tux.(1)

Er werd een wedstrijd uitgeschreven, die in 1996 werd gewonnen door Larry Ewing. Tux is een verzonnen figuur gebaseerd op een adéliepinguïn.

James Hughes was de eerste die de pinguïn Tux noemde en zei dat het de letters waren van "(T)orvalds (U)ni(X)".

Echter, tux is ook een afkorting van smoking, de outfit die in het oog springt als men een pinguïn ziet.

Tux is ontworpen als inzending voor een Linux logo wedstrijd. Er werden drie wedstrijden uitgeschreven, maar Tux won er niet een. Daardoor is Tux formeel geen logo maar een mascotte, omdat een logo beschermt is door kopie recht en Tux is publiek domein.(2)

Tuz de Tasmaanse duivel

Tuz 2009

Tuz was mascotte van de linux.conf.au conferencie in 2009. Het was gekozen door Torvalds als logo voor de Linuxkernel 2.6.29 om de Tasmaanse duivel te redden van uitsterven als gevolg van een tumor ziekte.

De afbeelding was ontworpen door Andrew McGown en bewerkt en uitgegeven door Josh Bush onder Creative Commons licensie CC-BY-SA.

Linux for Workgroups 2013

Voor de Linux versie 3.11-rc1 veranderde Torvalds de codenaam van "Unicycling Gorilla" naar "Linux for Workgroups" en paste het logo aan dat soms op het openingsscherm werd getoond. Hierop staat Tux afgebeeld met iets wat op een vlag lijkt van Windows for Workgroups.(3)

Begroeting

Op een virtuele machine met acht virtuele processors zoals de Gentoo Linux installatie CD werden acht Tux's getoond.

In enkele Linux distributies, zoals bij voorbeeld Gentoo met een multi-processor systeem, begroette Tux de gebruiker tijdens de installatie van een processor met een afbeelding voor iedere processor die werd ingeschakeld.

Video spellen

Tux heeft in de Linux gemeenschap de rol die Mario in de Nintendo gemeenschap heeft. Hij is te zien in de open-source gelijkenis van andere reguliere spellen zoals Tux Racer, Extreme Tux Racer, Tux Math Scrabble, TuxWordSmith Tux Math, SuperTux, SuperTuxKart, and Tux Paint.

Vrouwelijke Tux versie

Tux vriendin Penny

Sommige spellen met Tux als de ster hebben ook expliciet vrouwelijke pinguïn personages, waardoor de spelers als een van die personages kunnen spelen in plaats van Tux. Een van deze vrouwelijke pinguïn is Tux's vriendin "Gown". Gown wordt afwisselend afgeschilderd als een roze versie van Tux (XTux) of als een iets minder dikke pinguïn die kledingstukken draagt, zoals bijvoorbeeld in TuxKart en een zoektocht naar Haring, waar ze een rode en witte korte rok en een haarboog draagt.

In SuperTux en SuperTuxKart verschijnt een andere vrouwelijke pinguïn met de naam "Penny" zij is paars en wit (SuperTuxKart had eerst Gown, maar er is nog steeds een map die "Gown's Bow" wordt genoemd).

In het arcadespel Tux 2 is een vrouwelijke pinguïn "Trixi" en in FreeCiv is de vrouwelijke leider van de Antarctican burgers "Tuxette".

Ander gebruik van Tux

Kinder bestek

In 1999, Corel Linux Deluxe inclusief een gratis Linux Pinguïn (Tux).(4)

In 2000 verscheen een op Linux-gebaseerde webserver met de naam Tux.

In 2006 werd Tux gebruikt in de Al Gore's Pinguïn leger video.

In 2007 werd Tux gebruikt door de Duitse bestek producent WMF in de set voor kinderen.(5)

In 2010 werd een prototype van een Tux monument met vleugels gepresenteerd in de Russische stad Tyumen door de lokale Linux gemeenschap.(6)

Er is een gratis gitaar lees / schrijf programma genaamd TuxGuitar, die is voorzien van Tux met een gitaar als zijn mascotte. Laatste bijwerking 2013.(7)

Er zijn Linuxsystemen waar in de directory /usr/src/linux-*/Documentation (het sterretje staat voor de actuele kernelversie) een GIF-versie van het logo en een tekstbestand met informatie over Tux staat.

Referenties

  1. Bericht over de pinguïn keuze.
  2. The Story Behind Tux the Penguin.
  3. Linux for Workgroups
  4. Corel Linux
  5. Kinder bestek
  6. Monument voor Linux
  7. Linux gitaar leer programma