Voorkeurstoepassingen

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Met voorkeurtoepassingen worden programma's ingesteld die als standaard worden gebruikt voor het starten van een bepaalde toepassiing.

Zo worden bijvoorbeeld gewone tekstbestanden geopend met de tekstverwerker Gedit en wordt Gthumb gebruikt voor het tonen van afbeeldingen.

Elke bestand kan naar eigen wens en met eigen programma's worden geopend.

Toepassingen

Voorkeur programma's

Met het tabblad voorkeurstoepassingen kan worden ingesteld welk programma moet worden gestart als bijvoorbeeld een tekst, afbeelding of video wordt aangeklikt.

Bij elk onderdeel staan de programma's die bij de installatie van de distributie standaard zijn meegeleverd en kunnen worden aangepast en ingesteld met een door de gebruiker gewenst programma.

Ook door de gebruiker zelf geïnstalleerde programma's kunnen hier als standaard worden ingevuld.

Er is ook een mogelijkheid voor het kiezen van een ander terminalvenster dan de standaard gnome-terminal.

Het is niet mogelijk om programma's in te stellen die niet voor de toepassing geschikt zijn, dus geen tekstbewerker instellen om een afbeelding te bekijken.

Opslag media

Voorkeur opslagmedia

In het tabblad Verwijderbare opslagmedia kan worden ingesteld welke actie moet worden uitgevoerd als externe media wordt aangesloten.

Elke soort media heeft een bepaald soort programma nodig. Een muziek-cd heeft een muziekprogramma nodig om de muziek te kunnen beluisteren, een video-dvd heeft een video programma nodig en een programma heeft een werkomgeving nodig.

In deze sectie staan de onderdelen zo ingesteld dat eerst wordt gevraagd wat moet worden gedaan.

Als men wil dat cd's die worden ingebracht automatisch met een muziekprogramma worden afgespeeld kan dat hier worden ingesteld door een muziekspeler te selecteren.

Het kan ook zijn dat een lege cd is ingebracht en dat een brandprogramma moet worden gestart.

Voor elk soort media zijn een of meer mogelijkheden aanwezig.

Andere media

Andere media

Dit is een onderdeel dat onderaan het tabblad Verwijderbare opslagmedia is te vinden.

Er zijn opslagmedia die niet standaard worden herkend als zij worden aangesloten. Hiervoor wordt in dit onderdeel een mogelijkheid geboden.

Om speciale externe media na aankoppelen te herkennen en aanwezige programma's te starten, kan hier uit de lijst bij Type een keuze worden gemaakt, zodat ook via deze media op de gewenste wijze een toepassing kan worden gestart.

Onderdeel van

Systeem instelling