FAQ LinuxMintPC

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken


1leftarrow.png Terug naar FAQ

 1. Wat is Linux?
 2. Wat is Linux Mint?
 3. Waarom heeft Linux geen virussen?
 4. Wat heb ik er voor nodig?
 5. Hoe kom ik er aan?
 6. Daar staan er veel, welke moet ik kiezen?
 7. Ik heb de distro gedownload en wat nu?
 8. Hoe installeer ik een Linux Mint distro?
 9. Werken alle apparaten in Mint?
 10. Werken alle programma's die ik op een ander systeem gebruik?
 11. Wat is een Virtuele Machine?
 12. Ik heb toch nog vragen?


Wat is Linux?

GNU/Linux[1] is een vrij en gratis te gebruiken kernel waarmee programma's de apparatuur van en aan de pc kunnen aanspreken en de gebruiker de pc via een desktop op eenvoudige manier kan bedienen.

Wat is Linux Mint?

Dit is een GNU/Linux systeem met een grafische desktop dat ook wel eens onjuist Operating System (OS) wordt genoemd. Het is gebaseerd op Debian en maakt ook gebruik van Ubuntu pakketten.[2] Linux Mint heeft het uitgangspunt dat het makkelijk en gebruiksvriendelijk moet werken. De Linux Mint Debian Editie is gebaseerd en volgt de Debian filosofie.

Waarom heeft Linux geen virussen?

Linux Mint wordt beschermt door een beheerder-wachtwoord dat alleen de systeembeheerder in staat stelt om programma's te installeren. Hierdoor kunnen virussen niet worden geïnstalleerd omdat zij niet beschikken over het beheerder-wachtwoord.

Bekijk ook Linux versus Windows.

Wat heb ik er voor nodig?

Een Linux Mint distributie (distro) die als .iso of .image op een (live) CD, DVD of USB stick wordt gebrand en daarmee kan worden opgestart en geïnstalleerd.

Kijk hier voor de veschillende versies.

Hoe kom ik er aan?

Klik hier voor een korte uitleg en een verwijzing naar de officiële Linux Mint site.

Daar staan er veel, welke moet ik kiezen?

De nieuwste goedgekeurde distro staat bovenaan en een LTS (lange ondersteuningstermijn) wordt een aantal jaren ondersteunt. Er zijn verschillende 32 en 64bit uitvoeringen met een zelfde basis. De verschillende edities hebben meer of minder grafische aanvullingen om met nieuwe uitgebreide of oude lichtere computers te kunnen werken.

Klik hier voor de hardware eisen.

Tip: Bedenk dat een 32bit distro wel op een 64bit pc werkt maar een 64bit distro niet op een 32bit pc.

Ik heb de distro gedownload en wat nu?

Gebruik een lege Dvd of USB stick en schrijf (brand) daarop het bestand als .iso of image. Als dat klaar is start dan de pc opnieuw vanaf de DVD of stick en Linux Mint komt tot leven.

Kijk hier voor verwijzingen en uitgebreide handleidingen.

Hoe installeer ik een Linux Mint distro?

Op de pagina Distro installeren staat precies beschreven hoe een distro kan worden geïnstalleerd.

Werken alle apparaten in Mint?

Nee. Apparatuur verouderd en nieuwe worden ontwikkeld, het is dus mogelijk dat niet alles (direct) werkt, zoals bij elk OS. Er wordt gewerkt aan een lijst met apparaten die direct werken en probleem apparaten met mogelijke oplossingen.

Werken alle programma's die ik op een ander systeem gebruik?

Nee. In Mint zijn er voor elk doel veel gratis en vrij te gebruiken programma's, van eenvoudig tot professioneel en kunnen eenvoudig met Softwarebeheer worden geïnstalleerd of verwijderd. Veel Linux programma's uit andere versies kunnen ook in Mint werken.

Programma's van andere systemen en zelfs hele systemen kunnen in een Virtuele Machine zoals VirtualBox in Mint worden gestart.

Wat is een Virtuele Machine?

Een Virtuele Machine, ook wel VM genoemd, is een bijzonder programma. Het is als het ware een beveiligde computer in een computer. Hierin kunnen programma's veilig worden geprobeerd en zelfs een heel OS worden gestart.

Ik heb toch nog vragen?

Linux Mint heeft een forum waar vrijwilligers Uw vragen over Mint graag beantwoorden of Klik hier om in Uw vraag op deze wiki te plaatsen.
 1. Wikipedia Wat is GNU/Linux
 2. Wikipedia Wat is Linux Mint