GNUlicenties
De GNU-licentie (Engels: GNU Free Documentation License (GFDL)) is een licentie die gebruikt wordt om tekstmateriaal onder bepaalde voorwaarden vrij verspreidbaar te maken.
GFDL
De GFDL[1] is in de eerste plaats geformuleerd voor de documentatie van vrij verspreidbare computerprogramma's onder de GPL licentie in het GNU-project. Ook voor andere documenten kan de GFDL worden toegepast. De GNU-licentie voor vrije documentatie is goedgekeurd volgens de Definitie van Vrije Culturele Werken.
Verplichtingen in de GFDL
- Licentie GFDL. Bij verspreiding moet het document moet in alle gevallen weer onder de GFDL worden vrijgegeven.
- Auteursvermelding. In iedere versie van het document moeten, indien mogelijk, minimaal vijf auteurs van voorgaande versie(s) worden vermeld, plus degene die de laatste wijziging heeft aangebracht.
- Licentietekst. Een letterlijke kopie van de gebruikte licentietekst moet met het document worden meegeleverd.
- Invariante secties. In de uiteindelijke gebruikte licentietekst voor het document kan onder bepaalde voorwaarden een lijst van invariante secties worden opgenomen die na het maken van een kopie niet veranderd mogen worden.
- Werkingsduur. Op een eenmaal onder GFDL vrijgegeven document (of deel daarvan) en alle gewijzigde versies daarvan blijft de GFDL van kracht totdat het auteursrecht verloopt (In Nederland, België en veel andere landen 70 jaar na de dood van alle hoofdauteurs).
GPL
De GNU General Public License of kortweg de GPL is een copyleftlicentie voor software, bedacht door Richard M. Stallman van GNU, die (in het kort) stelt dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en verkopen, mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt. Het voorgaande komt erop neer dat bij het verspreiden van software die onder de GPL is gepubliceerd, daar de broncode bijgevoegd moet worden. Deze broncode mag dan weer verder worden verspreid onder de GPL. Iedereen kan ervoor kiezen zijn of haar programma onder de voorwaarden van deze licentie te publiceren.
Software die onder deze licentie wordt uitgegeven is vrij. Dit wordt ook, ten onrechte, geïnterpreteerd als gratis software, vanwege het Engelse woord (free) dat ook gratis betekent. De licentie heeft echter weinig te maken met de prijs van de software: het gaat over rechten. Vrije software is praktisch altijd gratis, maar als er toch voor moet worden betalen, heeft men zelf het recht om de software weg te geven of door te verkopen. De GNU General Public License is goedgekeurd volgens de Definitie van Vrije Culturele Werken.
Copyleft
Copyleft is de toepassing van de auteursrechtwetgeving om de vrijheid te geven een werk en alle daarvan afgeleide te wijzigen en te (her)distribueren, en het daarbij onmogelijk te maken het werk of afgeleide werken te (her)distribueren onder voorwaarden die die vrijheid beperken. Het woord copyleft kan hierbij gezien worden als een parodie op copyright (het Engelse woord right betekent 'recht' maar ook 'rechts', en 'left' verwijst dan naar het tegenovergestelde: links), waarbij men, in de traditionele toepassing, een bepaalde creatie juist afschermt van vrije distributie.
Zie ook
- Auteursrechten gelden hier niet.
- Publiek domein op deze Linux Mint Wiki.