FAQ WikiControle

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken


1leftarrow.png Terug naar FAQ

  1. Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst?
  2. Hoe kan ik een pagina verwijderd krijgen?
  3. En hoe verander ik de titel van een beschreven pagina?
  4. Hoe kan ik op de hoogte blijven van veranderingen op pagina's?
  5. Hoe werkt de zoekfunctie?
  6. Hoe kan ik de spelling van mijn bijdrage controleren?
  7. Hoe verander/verwijder ik mijn gebruikersnaam/account?
  8. Hoe kan ik vandalisme of een gewiste pagina herstellen?
  9. Wat gebeurt er als twee mensen op hetzelfde moment een pagina bewerken en willen opslaan?


Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst?

Als het goed is gedaan staat dat ook op die pagina en kan verschillende redenen hebben. Zie Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.

Hoe kan ik een pagina verwijderd krijgen? (bijvoorbeeld die ik zelf gemaakt heb)?

Zelf gemaakte en geheel zelf bewerkte pagina's of een pagina die alleen maar onzin bevat kunnen altijd worden voorgedragen voor directe verwijdering. Plaats daarvoor {{NuWeg|Verzoek van auteur}} boven aan die pagina en een koppeling met reden op de Beoordelingslijst. Dit zal normaal ook direct worden gehonoreerd.

Kom je echt nonsens tegen of de tekst schendt auteursrechten, dan kan dat gedeelte van de tekst natuurlijk direct worden verwijderd of teruggedraaid. Vermeld dat wel duidelijk in de 'Samenvatting' bij het opslaan.

Plaats in alle anderen gevallen het sjabloon {{Verbeter|... reden ...}} bovenaan de pagina en plaats een koppeling met reden op de Beoordelingslijst. Deze worden beoordeeld door moderatoren of beheerders.

En hoe verander ik de titel van een beschreven pagina? Ik wil bijvoorbeeld "De polder" veranderen in "Polder".

Via de tab 'hernoemen' bovenaan iedere pagina. Zie hiervoor ook de Uitleg bij Doorverwijzing. De oude titel krijgt automatisch een redirect, zodat de oude pagina vanzelf naar de nieuwe pagina verwijst, en de linken naar de oude pagina blijven werken.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van veranderingen op pagina's zonder zelf regelmatig de onderwerpen te moeten aanklikken om dat na te gaan?

Met Recente wijzigingen in de linker kantlijn kunnen alle wijzigingen van de laatste dagen worden bekeken.

Je kunt je favoriete pagina's volgen door ze op jouw Volglijst te plaatsen met de tab 'volgen' boven iedere pagina. Deze tab wordt ook gebruikt om een pagina van jouw volglijst te verwijderen.

Als aanvulling daarop kan je via je voorkeuren de optie "Stuur mij een e-mail wanneer een pagina op mijn volglijst is gewijzigd" aanvinken. Dat laatste is alleen te adviseren wanneer de volglijst kort is.

Hoe werkt de zoekfunctie?

Er zijn veel manieren om te zoeken. Kijk hiervoor op de pagina Zoeken.

Hoe kan ik de spelling van mijn bijdrage controleren?

De tekst die wordt getypt wordt rood onderstreept als de spelling niet klopt. Klik met de menumuisknop op het woord en er verschijnen alternatieve oplossingen. Woorden in een andere taal worden meestal ook rood onderstreept, er wordt echter geen vertaling van gegeven.

Zie ook: Spelling

Hoe verander/verwijder ik mijn gebruikersnaam/account?

7.1 Een bureaucraat kan een gebruiker hernoemen, dus bv. aanpassen van "Gebruiker:Jantje" naar "Gebruiker:Jan". Hiervoor dien je een verzoek voor hernoemen van account in volgens de procedure die op de betreffende pagina staat uitgelegd.

7.2 Het is momenteel technisch niet mogelijk een gebruikersnaam/account te verwijderen.

Hoe kan ik vandalisme of een gewiste pagina herstellen?

Dat kan heel eenvoudig, je klikt op de "geschiedenis" van het artikel. Je krijgt dan een lijst met wijzigingen te zien. Klikt dan op de versie die moet worden teruggedraaid en klik op Ongedaan maken. De verandering wordt zichtbaar en in de samenvatting staat de vermelding. Plaats daar de reden van terugdraaien bij, bijvoorbeeld "vandalisme", daarna slaat je het artikel op zonder verder iets te veranderen.

Een uitgebreide uitleg staat in het artikel Vandalisme.

Wat gebeurt er als twee mensen op hetzelfde moment een pagina bewerken en willen opslaan?

Wie het eerst zijn bewerking opslaat zal er niets van merken. Nummer twee zal na het geven van het commando 'nakijken' of 'opslaan' de waarschuwing 'bewerkingsconflict!' op het scherm krijgen. Je ziet dan meteen ook het scherm van de nieuwste versie, waarop je jouw bewerking kunt invoegen, nakijken en opslaan.