FAQwiki

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

 1. Wat is het verschil tussen blog-forum-wiki?
 2. Sinds wanneer bestaat LMNLwiki?
 3. Wie is de eigenaar van LMNLwiki?
 4. Wie is de eigenaar van de teksten op LMNLwiki?
 5. Wie vormt de redactie van LMNLwiki?
 6. Als iedereen alles mag wijzigen, hoe betrouwbaar is de informatie dan?
 7. Staat de nl in linuxmintnl.nl voor Nederland?
 8. Welke rol heeft de Vereniging Wikimedia Nederland?
 9. Waarom zijn er geen reclamebanners en pop-ups op LMNLwiki?

Wat is het verschil tussen blog-forum-wiki?

Een wiki zoals deze is een website die door de bezoekers kan worden bewerkt. Er zijn heel veel wiki's op het internet. Hier staat de uitleg tussen de verschillende vormen van informatieve sites.

Sinds wanneer bestaat LMNLwiki?

Sinds 16 juni 2014, onderdeel van de Nederlandse Linux Mint community en opgericht door de onderneming Linprofs. Zie: Linux Mint wiki geschiedenis

Wie is de eigenaar van LMNLwiki?

De Wikimedia Foundation is en eigenaar van de servers en verantwoordelijk voor alle Wikimedia-websites.

Wie is de eigenaar van de teksten op LMNLwiki?

De auteurs zijn eigenaar van het materiaal dat ze, door het op deze wiki te plaatsen, hebben vrijgegeven als vrije kennis. Meer hierover lees je op LinuxMintNL WiKi:Auteursrechten.

Wie vormt de redactie van LMNLwiki?

Er bestaat geen 'redactie'. Wel kan men spreken van een kern van bewerkers ('gebruikers') die vaak met de LoCoLMwiki bezig zijn en er goed vertrouwd mee zijn. Wanneer een beslissing van algemenere aard nodig is, kan er een stemming komen onder de gebruikers met stemrecht.

De moderatoren zijn gebruikers die gekozen zijn om de verschillende activiteiten op deze wiki in goede banen te leiden. Inhoudelijk hebben de moderatoren echter geen extra rechten.

Beheerders hebben meer rechten en kunnen daarmee ook een gebruiker bij grote of veelvuldige overtredingen van de vijf pijlers tijdelijk of permanent verwijderen (blokkeren).

Als iedereen alles mag wijzigen, hoe betrouwbaar is de informatie dan?

Inderdaad mag iedereen pagina's bewerken, daarvoor is alleen een account voor nodig. Maar er zijn wel regels en afspraken waar iedereen zich aan moet houden, zie hiervoor de vijf pijlers. Wanneer er onenigheid bestaat over de inhoud van een artikel is bijvoorbeeld goede bronnen vermelden een oplossing.

Maar uiteindelijk kan er geen enkele garantie worden gegeven over de artikelen. Dit project groeit met de dag en iedereen schaaft eraan mee.

Staat de nl in linuxmintnl.nl voor Nederland?

Nee, het staat voor Nederlandstalig. Het is een aanduiding voor de gebruikte taal in de LM-NL-loco en niet voor een land. Er bestaat dus geen Nederlandse LM wiki.

Welke rol heeft de Vereniging Wikimedia Nederland?

Wikimedia Nederland is een Nederlandse ledenvereniging die als doel heeft om de Wikimedia-gemeenschap te ondersteunen met bijvoorbeeld het vrij beschikbaar stellen van internet wiki programmatuur, workshops en conferenties en de ideële gedachten achter de vrije websites te bevorderen.

Wikimedia Nederland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van wiki's, dat zijn de auteurs van de betreffende inhoud. Daarnaast is Wikimedia Nederland ook niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor LMwiki als internet-platform (de technische facilitering), dat is de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten.

Waarom zijn er geen reclamebanners en pop-ups op LMNLwiki?

 • Reclame en reclameboodschappen maakt de objectiviteit en neutraliteit van een artikel minder geloofwaardig.
 • De Nederlandstalige Linux Mint gemeenschap wil niet dat de onderdelen een commerciële indruk maken.
 • Omdat het niet nodig is. De gebruikte software wordt door Mediawiki vrij ter beschikking gesteld en worden financieel ondersteund via donaties.


Bewerk Vragen over de Linux Mint wiki