Help:PubliekDomein

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Gegevens in het publiek domein zijn objecten die vrij van rechten en vrij te gebruiken zijn.

Wat is

Publiek domein wordt omschreven als:

"Een werk is in het publiek domein als het auteursrecht is verlopen, of wanneer de auteur zelf verklaart dat het werk publiek domein is. Een bewerking of reproductie van een publiek domein werk is niet automatisch ook publiek domein."[1]

Andere licenties

Er zijn ook andere omstandigheden waaronder een tekst, programma of object vrij van rechten kan zijn. Deze vallen dan onder een licentie die dat aangeeft. De volgende licenties kunnen worden gebruikt.

  • Objecten die onder de Creativecommons licentie[2] vallen zijn en blijven geheel vrij van rechten zolang de licentie wordt gevolgd.
Onder deze licentie kan men:
  • Delen - kopieer en deel het materiaal in elke vorm of formaat.
  • Aanpassen - transformeren, herindelen en uitbreiden van het materiaal voor elk doel. Zelfs voor commerciële doelen.
  • De GNUlicenties geven de vrijheid om teksten vrij te gebruiken en te verspreiden en wordt ook wel Copyleft licentie genoemd. Dit is ook een van de belangrijkste licenties van deze wiki.
In het kort geeft deze licentie aan:
"Dat de Licentie zo is opgesteld dat hij gebruikt kan worden voor handleidingen van vrije software en dezelfde vrijheid bieden als het programma zelf. Deze Licentie is echter niet beperkt tot handleidingen van programmatuur, maar kan worden toegepast op iedere tekst, ongeacht het onderwerp en of in welke vorm het wordt gepubliceerd".[3]

Zie ook

Auteursbeleid op de Linux Mint NL wiki

Bronnen en referenties

  1. Beschrijving publiek domein.
  2. (en) Creativecommons licentie
  3. Tekst van de GNU-licentie op wikisource