Help:Linken

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken
Wat is een Link
Linux Mint Wiki NL, sinds juni 2014 online, onderdeel van de Nederlandse Local Community van Linux Mint

1leftarrow.png Terug naar de Snelcursus

In Linux is een Link een eenvoudige manier om een verbinding naar een doel binnen of buiten de eigen werkomgeving te maken en wordt ook wel aangeduid als verwijzing of koppeling.

Gebruik

Een link is handig als vaker een bepaald doel op een locatie binnen of buiten de eigen werkomgeving nodig is. Dit kan een opslagmedium, map of bestand zijn, maar ook een kopeling naar een website of server.

In Linux Mint worden linken veel gebruikt, een voorbeeld hiervan is het Mintmenu met koppelingen naar de geïnstalleerde programma's. Ook in Bestandsbeheer zijn de namen van de mappen en bestanden koppelingen.

Soorten

Er zijn twee soorten linken:

Softlink

Een softlink is een verbinding door middel van een gegevensblok en volgt het onderwerp als dit wordt verplaatst. In dit blok zitten alle gegevens die nodig zijn om het onderwerp te kunnen vinden zoals: naam, locatie, grootte, soort bestand, enz. Dit is een belangrijk blok omdat verschillende locaties dezelfde naam kunnen hebben.

Met de functie Eigenschappen van een bestand of map worden enkele gegevens van een map of bestand getoond die in dat blok zijn verwerkt.

De softlink is een soepele manier om een verbinding met het doel te maken, maar kost wel enig geheugengebruik.

Voorbeeld softlink

[[Hoofdpagina]] Hier is de locatie van de Hoofdpagina niet te zien, alle gegevens van het onderwerp Hoofdpagina staan in het blok. Wordt het onderwerp verplaatst naar een andere locatie, zal het blok worden aangepast.

Hardlink

Een hardlink is een vaste verwijzing met de exacte beschrijving van de locatie van het onderwerp.

Let op: Een hardlink kan worden verplaatst, het onderwerp van een hardlink niet.
Wordt het onderwerp van een hardlink verplaatst, dan is de verbinding verbroken en kan de link het onderwerp niet meer weergeven.
Voorbeelden hardlink
  • [http://wiki.linuxmintnl.nl/index.php?title=Hoofdpagina]. Hier is de locatie van de Hoofdpagina te zien en weet de software direct waar het doel Hoofdpagina te vinden is.
  • In het muismenu van een map of bestand kan een Koppeling worden gemaakt. (in Mint 18 niet meer in het muismenu aanwezig)
  • Een koppeling met Nieuwe starter maken (muismenu van Bureaublad), zoals b.v voor /home/gebruiker/Openbaar.

Wiki link

In deze wiki worden twee soorten linken gebruikt die beide uit een of twee delen kunnen bestaan. De kleur geeft aan of de link verwijst naar een bestaand doel (blauwe link) of naar een niet bestaand doel (rode link).

Vorm

Doelnaam en Omschrijving

De Doelnaam is de naam van de locatie waaraan moet worden gekoppeld. Let er op dat de naam exact moet overeenkomen met het doel.

Omschrijving is een zelf te kiezen tekst die op het scherm zichtbaar wordt.
Wordt geen omschrijving gegeven dan wordt de naam van het doel getoond. Hierbij wordt voor een externe link een cijfer met een schuine pijl zichtbaar, waarbij elke volgende link een hoger nummer krijgt.

Voorbeelden

  • Een interne link is een koppeling met een pagina(deel) of artikel(deel) in deze wiki.
De vorm van de link is [[doelnaam | omschrijving]], gebruik dubbele haken en een pipe | als scheidingsteken tussen doel en omschrijving..
[[Hoofdpagina | hoofdpagina]] wordt hoofdpagina, pagina bestaat.
[[Voorbeeld interne link]] wordt Voorbeeld interne link, pagina bestaat niet.
  • Een externe link is een koppeling door middel van een url naar een website, gebruik enkele haken en een spatie als scheidingsteken tussen url en omschrijving.
[http://wiki.linuxmintnl.nl Hoofdpagina LM wiki] wordt Hoofdpagina LM wiki, pagina hoeft niet te bestaan.
[http://wiki.linuxmintnl.nl] wordt [1], pagina hoeft niet te bestaan.
http://wiki.linuxmintnl.nl wordt http://wiki.linuxmintnl.nl, pagina hoeft niet te bestaan.
Let op: Een externe link is altijd blauw, ook al bestaat die pagina niet.

Externe link gebruiken

Externe linken kunnen worden gebruikt om artikelinformatie te verduidelijken. De link kan onder het artikel worden geplaatst bij Bronnen of onder een apart kopje Externe linken.

Het is echter niet de bedoeling dat LMNLwiki een soort adressenboek wordt. Er kan een kleine keuze van de meest belangrijke sites voor het onderwerp worden geplaatst. Wiki controleurs kunnen zeer negatief reageren wanneer de indruk ontstaat dat iemand een link plakt om reclame te maken.

Externe linken

  • Wikimedia is de verspreider van vrije wiki software.

Bronnen en referenties