Opslag

Uit LinuxMintNL WiKi
Ga naar: navigatie, zoeken

Met opslag wordt hier bedoelt, alle opslag media die door en voor het gebruik van elektronische apparaten worden gebruikt.

Elk computer gestuurd apparaat heeft een intern geheugen nodig om gegevens te kunnen verwerken.

Geheugen bestaat in twee soorten, tijdelijk en permanent geheugen. Tijdelijk geheugen verliest de ingevoerde gegevens als de stroom wegvalt, permanent geheugen houdt ook zonder stroombron de informatie vast.

Intern geheugen

Het interne geheugen is meestal tijdelijk geheugen, zoals de Bios van een pc, waarvoor op het moederbord een kleine batterijcel zit om, ook bij het uitzetten van het apparaat, het permanent van stroom te voorzien en de instellingen zoals de datum en tijd daarmee vast houdt.

Het RAM is intern werk-geheugen voor tijdelijk opslag van programmadelen en informatie die daarbij nodig is zodat het direct beschikbaar is. Deze geheugenkaarten of geheugenbanken, die op het moederbord van een pc worden geplaatst, verliezen de gegevens bij het uitschakelen van de pc.

Geheugen dragers

Naast het interne geheugen is er permanent geheugen dat wordt gebruikt om programma's en informatie op te bewaren of op een andere systeem te gebruiken.

Deze informatiedragers zijn in de loop der tijd sterk veranderd en aangepast aan de behoefte van snelheid en opslagcapaciteit.
Hieronder staat een lijst met apparaten die de informatie ook vasthouden als ze zijn losgekoppeld.

Externe geheugendragers
Interne en externe geheugendragers

Massa opslag

Zie ook